SmartPilots - Improving policies in support of shared pilot facilities to increase their impact on the Key Enabling Technology Industrial Biotech and the European Bio-economyHet doel van SmartPilots is om het ondersteunende beleid naar Shared Pilot Facilities  te verbeteren om zo de impact van deze pilootinstallaties te vergroten in de implementatie van de Key Enabling Technology (KET) Industrieel Biotech en de bio-economie.

Gedeelde pilootfaciliteiten zijn open access test sites die bio-innovatie van het laboratorium naar de industriële praktijk willen brengen. Ze staan open voor alle bedrijven en onderzoeksinstellingen, en kunnen dus gezien worden als gedeelde investeringen in innovatieapparatuur. Ze hebben bewezen succesvol te zijn bij het helpen van innovators, met name KMO om de zogenaamde Valley of Death te overbruggen, dat wil zeggen de fase tussen laboratorium- en een succesvolle marktintroductie die met een hoog technologisch en financieel risico gepaard gaat. Meestal is er een initiële financiering van overheden beschikbaar om een Shared Pilot Facility te bouwen, maar het is een uitdaging om hun bestaan op lange termijn te waarborgen, vooral omdat bio-economie relatief nieuw is en in veel regio's op dit moment onvoldoende beleid bestaat.

In SmartPilots wordt het regionaal beleid verbeterd om op een kostenefficiënte manier ondersteuning te bieden. Dit wordt gedaan door:

  • Het optimaliseren van directe ondersteuning voor gedeelde pilootfaciliteiten
  • Optimale indirecte ondersteuning, d.w.z. directe ondersteuning voor de gebruikers van de gedeelde pilootfaciliteiten
  • Door het faciliteren van interregionale samenwerking met betrekking tot gedeelde pilootfaciliteiten

Financiële info

Projectleider

Bio Base Europe Pilot Plant vzw

Partners

Vlaamse Overheid - Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI), Centre for Process Innovation from Tees Valley, VTT Technical Research Centre Ltd, Bioprocess Pilot Facility, Provincie Zuid-Holland, Innovhub SSI from Lombardy

Thema

Economie & ondernemerschap, Onderzoek en innovatie

Prioriteit

Onderzoek en Innovatie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen