PhotoTEX - Ontwikkeling van microgestructureerde TEXtiel voor stimuli-dynamische FOTOnische filters



Enkele jaren geleden ging men er nog van uit dat alle textielactiviteiten, door de moordende concurrentie van de groeilanden, gedoemd waren om uit ons industrieel landschap te verdwijnen. Maar dit was voor de komst van de ontwikkelingen in technisch textiel waarvoor de Hauts de France en België hun knowhow en innovatiekracht inzake R&D hebben gebundeld over de grenzen heen.

In deze context wil het project PHOTOTEX een nieuw type intelligent textiel ontwikkelen voor meer thermisch comfort door een dynamische regeling van de ruimte tussen de huid en het textiel. Deze innovatieve kleding zal in staat zijn om de infraroodstraling naar het lichaam te leiden in functie van de omstandigheden: temperatuur (van het lichaam of van de omgeving) en vochtigheid (transpiratie). Deze functionaliteit is niet alleen nuttig voor sportievelingen. Er zijn eveneens toepassingen mogelijk bij de persoonlijke beschermingsmiddelen, in de isolatie, het leger of nog bij binnentextiel.

Om deze doelstelling te bereiken, stelt PHOTOTEX voor om zich te laten inspireren door de fotonische structuren. Het gaat om nanostructuren die interageren met licht in functie van hun golflengte (of hun kleur). Op dezelfde wijze als bijvoorbeeld vlinders dit doen om te komen tot hun adembenemend kleurenpallet. Binnen PHOTOTEX zullen we analoge structuren genereren die zich kunnen aanpassen aan het infrarode "licht' door een beroep te doen op nanotechnologie in combinatie met de technieken van toepassing in de textielindustrie. Meerdere originele benaderingen, gebaseerd op het proces van de auto-organisatie, zullen worden gecombineerd (elastische instabiliteiten in de polymeerfolie, elektrovezels, auto-organisatie van deeltjes in een polymeermatrix). Deze processen zullen worden overgebracht op multicomponentvezels teneinde te komen tot een textuur op vezelschaal. De integratie van polymeren met vormgeheugen die gevoelig zijn voor temperatuur- en vochtvariaties zal toelaten om deze zelf fotonische structuren te beheersen en zo de infraroodstraling te moduleren. Het concept en de implementatie van dit textiel en de evaluatie van de prestaties vereisen een multidisciplinaire benadering die een beroep doet op specialisten inzake optische modellering, composietmaterialen en spintechnieken die worden gebruikt in de textielsector. PHOTOTEX steunt hiervoor op een grensoverschrijdend consortium dat aan deze eisen kan voldoen: Materia Nova (projectleider), UMONS, UGent, ENSAIT, CETI, ULille1, CNRS, Uptex.

Financiële info

Projectleider

Materia Nova vzw

Partners

Universiteit Gent, Université de Mons, CETI, UPTEX, Ecole Nationale Supérieure des Arts et Industries Textiles (ENSAIT), CNRS, Yncrea Hauts de France - Etablissement ISA, Groupe HEI-ISA-ISEN, Université de Lille 1 - Sciences et Technologies

Thema

Onderzoek en innovatie

Prioriteit

Onderzoek en Innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen