EnOp - CO2 voor energieopslag



Eén van de grote uitdagingen in Europa is de overgang naar een koolstofarme economie waarbij een duurzame, betrouwbare en betaalbare energietoevoer wordt gegarandeerd.

Duurzame energiebronnen zoals zon en wind zijn onvoorspelbaar en dat maakt aanpassingen binnen het bestaande elektriciteitsnet noodzakelijk. Het aanbod loopt zelden gelijk met de vraag. Energieopslag kan vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen en een oplossing bieden, maar het is (nog) geen evidentie. Naast de maatschappelijke relevantie zijn energieopslagsystemen ook commercieel relevant. Deze markt groeit jaarlijks met ruim 40%.

Het onderzoek naar elektrische, thermische en mechanische opslag is in opmars. De ambitie van ‘EnOp’ is de verdere ontwikkeling van chemische opslag en bijhorende CO₂ omzettingstechnologieën. CO₂ is een waardevolle alternatieve bron van koolstof aangezien het overvloedig beschikbaar is. ‘EnOp’ richt onderzoek op zowel directe als indirecte omzettingen:

  • Directe omzettingen: ‘EnOp’ ontwikkelt technologieën om zonlicht en CO₂ om te zetten en op te slaan in de vorm van chemicaliën en brandstoffen. De partners verrichten onderzoek naar algen, nanodeeltjes en halfgeleiders om biomassa te produceren. De inspiratie komt uit de natuur: groene planten nemen CO₂ op uit de lucht en zetten dit onder invloed van zonlicht om in biomassa, die ze later gebruiken als energiebron of als grondstof.
  • Indirecte omzettingen: ‘EnOp’ ontwikkelt technologieën om energie indirect (via elektriciteit) om te zetten. Hiervoor is energie in de vorm van elektriciteit nodig, afkomstig van zowel klassieke als duurzame bronnen.

Financiële info

Projectleider

NanoHouse

Partners

Universiteit Gent, Vlaamse Instelling Voor Technologisch Onderzoek nv (VITO), Universiteit Hasselt, Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), Thomas More Kempen vzw, Universiteit Antwerpen, Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), DWI an der RWTH Aachen, Technische Universiteit Eindhoven, FOM/Differ

Thema

Onderzoek en innovatie

Prioriteit

Koolstofarme economie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen