De grensregio tussen België en Frankrijk is rijk aan landbouw- en agrovoedingsactiviteiten. In de afgelopen jaren wordt de intensieve veehouderijsector geconfronteerd met nieuwe eisen die niet alleen door consumenten maar ook door professionals in de verwerking of zelfs distributie worden opgelegd. Zo is er een verbod op het gebruik van antibiotica als groeibevorderaars en is er druk om het preventief gebruik van antibiotica te reduceren. Bovendien zoeken consumenten naar kwaliteitsproducten zonder een stijging van de aankoopprijs van deze voedingsmiddelen te willen accepteren.

ADAGIO wil tegemoetkomen aan de verwachtingen van de consument en tegelijkertijd de economische activiteit van de veehouderij ondersteunen. De projectpartners zullen innovatieve voedingsoplossingen ontwikkelen om de gezondheid en het spijsverteringscomfort van dieren te verbeteren. Het project ontwikkelt daartoe additieven die de darmfunctie bij landbouwdieren zal verbeteren en zo zal leiden tot een betere vertering. De bedoeling is om dit voedingssupplement in diervoeders te gebruiken, maar er zal tevens onderzocht worden of het kan worden toegepast in menselijke voeding.

De projectpartners zullen nieuwe oplossingen op basis van verschillende verhoudingen van calciumbutyraat, nutriose en ellagitanninen van kastanje formuleren en testen op hun fysico-chemische eigenschappen. De biologische effecten zullen eveneens worden getest.

De realisatie van dit project is mogelijk dankzij de samenwerking van particuliere en academische partners aan beide zijden van de grens.

Financiële info

Projectleider

Institut Polytechnique UniLaSalle

Partners

Sanluc International, Universiteit Gent, Genoscreen

Thema

Onderzoek en innovatie

Prioriteit

Onderzoek en Innovatie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen