Valcelmat - Functionalisering van cellulosegebaseerde substraten en vezels om nieuwe materialen te verkrijgen
Door middel van innovatie en toegepast onderzoek wil VALCELMAT bedrijven, groei en de heropleving van economische activiteit ondersteunen. Dit project is in lijn met de eisen van consumenten en dus economische spelers. Het hoofddoel is om op proefschaal nieuwe materialen te ontwerpen die vervolgens kunnen worden gebruikt als nieuwe, meer milieuvriendelijke manieren van verpakking, textiel en composietmaterialen.
Uiteraard gaat deze filosofie hand in hand met een aanpak die niet alleen ecologisch maar ook sociaal verantwoord is.
Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het VALCELMAT-project gericht op het toevoegen van waarde aan cellulose, een van de meest overvloedige en hernieuwbare polysachariden op aarde, in nieuwe
toepassingen zoals verpakking, textiel en additieven voor bioplastics en biocomposieten in de breedste zin van het woord. Cellulose, dat gemakkelijk en goedkoop kan worden gewonnen uit plantaardige biomassa, zal op een ecologisch verantwoorde manier worden gemodificeerd met behulp van duurzame chemie of enzymatische processen, om het nieuwe functionaliteiten te geven (barrière voor micro-organismen, barrière voor gassen, weerstand tegen vocht en vuur) met behoud van zijn intrinsieke eigenschappen (afwezigheid van toxiciteit en biologische afbraak).
De wijzigingen zullen worden uitgevoerd met behulp van innovatieve, milieuvriendelijke batch- en continuprocessen, met name reactieve extrusie, met het oog op opschaling voor markttoepassingen. De begunstigden van dit project zijn entiteiten uit de papier-, textiel- en kunststofindustrie, wat betekent dat de toepassingsgebieden zullen worden gediversifieerd, met als gevolg economische ontwikkelingen voor de regio's door de aanwezigheid van dit type industrie in het VALCELMAT-impactgebied.
Projectleider
Université d'Artois
Partners
Hogeschool Gent (HoGent), Universiteit Gent (Ugent), Materia Nova, Université de Picardie Jules Verne
Thema
Economie & ondernemerschap, Onderzoek en innovatie
Prioriteit
Slimmer Europa
Informatie aanvragen
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Meer info aanvragen