Clancy - Beheer van invasieve uitheemse Chinese wolhandkrabben



De Chinese wolhandkrab (Eriocheir sinensis) is een invasieve exoot uit Azië die in de Noordzeeregio een bedreiging vormt voor de aquatische biodiversiteit en die de structuur van onze kust en binnenwateren aantast. Het Europese CLANCY-project vergroot de grensoverschrijdende capaciteit om klimaatadaptieve, biodiverse ecosystemen in stand te houden door middel van het beheer van de Chinese wolhandkrab.

Sinds 1900 komt de Chinese wolhandkrab ook in onze contreien voor, namelijk in de Noordzee en de Baltische Zee. De laatste jaren is de populatie exponentieel beginnen toenemen, met aantallen die tot in de miljoenen geschat worden en waarvan het hoogtepunt nog niet in zicht is.

Provincie Oost-Vlaanderen zal 2 extra krabbensleuven bouwen, één op de Rosdambeek in Afsnee en één op de Damsloot in Destelbergen. Verder zullen ze de bestaande sleuf in Merelbeke verder opvolgen en zullen de effecten van het retoursysteem verder onderzocht worden in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen.

Het project is een samenwerking tussen Belgische, Duitse, Franse en Zweedse partners en loopt tot 2028. De doelstellingen omvatten een uitgebreide inventaris, het opzetten van een databank, het in kaart brengen van de genetische oorsprong van de Chinese wolhandkrab en de samenwerking tussen de milieu-instanties van de landen.

Financiële info

Projectleider

Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)

Partners

Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek (PCM), Universiteit Antwerpen (UA), Groupe d'Etude des Milieux Estuariens et Littoraux (GEMEL), Cellule de Suivi du Littoral Normand (CSLN), Högskolan i Skövde (HIS), Technische Universität Dresden (TUD), Alfred Wegener Institut (AWI)

Thema

Klimaat, Leefmilieu

Prioriteit

Groener Europa

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen