Factory 4.0 draagt bij aan de economische mutatie van het grensgebied tussen België en Frankrijk door het versnellen van de transformatie van bedrijven naar een Industrie 4.0 fabriek. Doelgroep zijn kmo's met een productieactiviteit evenals hun ecosysteem: opdrachtgevers, onderaannemers, machinebouwers, leveranciers van oplossingen, onderzoekscentra en studenten.

Dankzij een aanpak in etappes krijgen bedrijven via het project informatie over de mogelijkheden van Industrie 4.0, de uitdagingen en de mogelijkheden tot transformeren van hun productieapparaat. Geïnteresseerde bedrijven krijgen een preliminaire diagnose die het mogelijk maakt de thema's te identificeren die voor hen het grootste transformatiepotentieel hebben. Dit gaat bijvoorbeeld over automatisering en robotisering, sensoren en procesoptimalisering, operationele lean & excellence, verkoop & markt, ERP (enterprise resource planning) en planning, organisatie en management,…. Voor de bedrijven die daadwerkelijk willen transformeren, wordt er een doorgedreven diagnose uitgevoerd, die wordt vertaald naar een concreet actieplan.

Factory 4.0 stelt ook een demonstratornetwerk ter beschikking van industriëlen die willen experimenteren met de vernieuwende technologieën en de organisatiemethodes van de industrie 4.0. Dit gaat bijvoorbeeld om een trilbooreenheid, het gebruik van collaboratieve robots en een slimme assemblagelijn. Dit netwerk wordt gebruikt voor sensibilisering, maar ook om de technische en economische haalbaarheid van een aantal technologieën te evalueren. Om ervaringen rond een specifiek thema uit te wisselen, zetten de projectpartners tevens een aantal grensoverschrijdende lerende netwerken op.

Factory 4.0 maakt deel uit van de projectenportefeuille GoToS3.

Financiële info

Projectleider

Agence Régionale de Développement et d'innovation des Hauts-de-France (HDFID)

Partners

SIRRIS - Collectief centrum van de Belgische technologische industrie, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen (POMWVl), Pôle MECATECH, CITC-euraRFID, Mecanov, CETIM

Thema

Economie & ondernemerschap

Prioriteit

Concurrentiekracht KMO

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen