BIO-Hart - Biorizon Innovatie en Opschaling van Hernieuwbare Aromaten TechnologieAromaten zijn belangrijke bouwstenen voor de hedendaagse chemische industrie. Niet alleen om brandstoffen, basischemicaliën of polymeren te kunnen produceren, maar ook om polymeer additieven, kleurstoffen, smaakstoffen en geuren te creëren. Zo goed als alle aromatische bouwstenen worden uit de steeds schaarsere fossiele grondstoffen gehaald. Daarom is het belangrijk om een technologie te ontwikkelen die de huidige aromatische bouwstenen uit de chemische industrie vervangt door een alternatieve grondstof. Schaliegas is een opkomend alternatief, maar in tegenstelling tot de bekende fossiele bronnen ontbreken hierin aromatische verbindingen.

‘Biorizon Innovatie en Opschaling van Hernieuwbare Aromaten Technologie’ (BIO-HArT) haakt in op de transitie naar een biogebaseerde economie. Het project maakt deel uit van Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO en VITO dat is gevestigd op de Green Chemistry Campus, een Centrum voor Open Chemische Innovatie in Bergen op Zoom. Er zullen procesopstellingen in Gent, Antwerpen, Bergen op Zoom en Geleen opgezet worden. Deze locaties zijn complementair en zetten elk in op hun eigen expertise. Tussen de locaties wordt personeel en kennis uitgewisseld. Door de ondersteuning van ‘Bio-HArt’ levert Interreg Vlaanderen-Nederland een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van de Vlaams-Nederlandse grensregio als toplocatie voor de omschakeling naar een meer duurzame biogebaseerde economie en een efficiënte omgang met hulpbronnen.

Financiële info

Projectleider

Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO)

Partners

Bio Base Europe Pilot Plant vzw, Vlaamse Instelling Voor Technologisch Onderzoek nv (VITO), Universiteit Antwerpen, Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), Avantium Chemicals Pilot Plant, Chemelot InSciTe, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Maastricht, DSM ChemTech Center

Thema

Onderzoek en innovatie

Prioriteit

Onderzoek en Innovatie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen