Baanwinkels en gemeenten op één lijnDe provinciebesturen van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant werken samen het project ‘Baanwinkels en gemeenten op één lijn’ uit. Het project zoomt in op een van de pijnpunten die in de interprovinciale studie detailhandel scherp naar boven kwam: de bovenmatige ontwikkeling van grootschalige detailhandel in de periferie, vooral langs de steenwegen.

De steenwegen N70 Gent-Antwerpen en N10 Lier-Aarschot zijn typisch Vlaamse voorbeelden van zogenaamde retailbaanlinten. Het project ‘Baanwinkels en gemeenten op één lijn’ pakt deze baanverlinting aan op bovengemeentelijk niveau. Voor de N70 werken de gemeentelijke beleidsdiensten van Gent, Lochristi, Lokeren, Waasmunster, Sint-Niklaas, Beveren, Zwijndrecht, Antwerpen en de betrokken provinciebesturen een gemeenschappelijke langetermijnvisie uit.

Bovengemeentelijk werken we met gemeenten en andere betrokkenen een model uit voor een evenwichtige aanpak. Als er ergens winkels komen, komt er ook werkgelegenheid bij, maar vaak ook verkeerscongestie en negatieve effecten op de eigen kernen. Hoe voor- en nadelen afwegen? Wat is de impact op de samenleving en het milieu? Hoe kan de ‘winnende’ gemeente de buurgemeenten compenseren (verevening)? Kortom, de gemeentelijke aanpak plant hefbomen voor een kernversterkend beleid.

Finaal komt er een leidraad voor detailhandel op steenwegen. De methodologie ontwikkeld voor de N10 en de N70 wordt verder uitgerold naar andere steenwegen in Vlaanderen. De resultaten kunnen aanleiding geven tot een bijgestuurd Vlaams aanbodbeleid voor detailhandel.

Financiële info

Projectleider

Autonoom Provinciebedrijf Provinciaal Secretariaat Europese Structuurfondsen (APB PSES)

Partners

Provincie Oost-Vlaanderen - Dienst Economie, Europese en Internationale Samenwerking, Provincie Oost-Vlaanderen - Dienst Ruimtelijke Planning, Provincie Antwerpen, Provincie Vlaams-Brabant

Thema

Klimaat, Economie & ondernemerschap, Ruimtelijke ordening en ontwikkeling

Prioriteit

Concurrentiekracht KMO

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen