AVATAR - Sustainable urban freight transport with autonomous zero-emission vessels >>> modal shift from road to waterDe enorme onderbenutting van de binnenwateren in de Noordzee-regio, met name in en rond stedelijke gebieden, biedt kansen voor technologische innovaties. Dit project heeft als doel om emissieloze geautomatiseerde schepen in te zetten die elk uur verkeer tussen de stedelijke logistieke centra buiten de stad en binnenstedelijke hubs kunnen uitvoeren, gericht op de distributie van gepalletiseerde goederen en afvalvervoer.
De gemiddelde externe kosten voor binnenvaart zijn goed voor 3,9 € cent / tkm, terwijl dit voor wegtransport 70% hoger ligt [TU Delft, 2018]. Stedelijk goederenvervoer (UFT), schepen (<300T) zijn momenteel echter niet economisch levensvatbaar, wat in het afgelopen decennium al tot de sloop van meer dan 12% van de kleine schepen heeft geleid. Bemanningskosten voor deze schepen zijn goed voor  60% van de totale kost. Verhoogde automatisering zal van cruciaal belang zijn om een duurzame en economisch levensvatbare toekomst op deze schaal te waarborgen.
Het AVATAR-project is bedoeld om die uitdagingen aan te gaan door adequate technologieën en bedrijfsmodellen te ontwikkelen, testen en beoordelen voor stedelijke autonome zero-emissie binnenvaart. Hierdoor ontsluit het project het economische potentieel van stadsschepen en bijbehorende waterwegen, vergroot het de beschikbare oplossingen voor volledige cyclusautomatisering en zet het een duurzaam supply chain-model op voor de distributie van stedelijke goederen en afvaltransport.

Financiële info

Projectleider

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen (POMOV)

Partners

Opleidingscentrum voor Bouw en Hout vzw, E. Van Wingen nv, Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), Logistics Initiative Hamburg (LIHH), University of Oldenburg (UOL), Technische Universiteit Delft (TUD)

Thema

Klimaat, Vervoer en infrastructuur

Prioriteit

Duurzaam vervoer

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen