Smart Space - Smart Sustainable Public Spaces across the NWE regionNWE heeft de grote uitdaging voor 2050 een koolstofarme economie te worden, waarin broeikasgasuitstoot met 80% gereduceerd is. Het gebruik van recente ontwikkelingen in slimme sensortechnologieën en het internet der dingen (IoT) biedt de kans om energie-efficiëntie aanzienlijk te verhogen, waardoor de koolstofvoetafdruk wordt verminderd.

SMART-SPACE streeft om slimme lantaarnpalen te implementeren, om zo de overgang naar energie-efficiënte en duurzame NWE-gemeenten te maken. Door slimme sensoren aan lantaarnpalen te bevestigen, kan de straatverlichting worden aangepast aan de werkelijke lokale behoeften, waarbij een reductie tot 80% in het lichtenergieverbruik wordt behaald. Echter, de huidige implementatie blijft beperkt tot kleinschalige proefprojecten, waarbij blijkt dat voor het behalen van de koolstofarme doelstellingen een sterke samenwerking tussen relevante belanghebbenden en gebieden nodig is.

SMART-SPACE brengt eindgebruikers (gemeenten en burgers) van NL, BE, IE, DE en FR samen met onderzoeksinstituten, MKBs en bedrijven om gezamenlijk IoT-gebaseerde slimme sensortechnologieën in NWE te implementeren. SMART-SPACE zal aantonen dat het energieverbruik van openbare straatverlichting met 80% kan worden gereduceerd door de installatie van een slimme sensor platform technologie op bestaande lantaarnpalen bij 6 test-gemeenten in NEW, terwijl de veiligheid en leefbaarheid van de publieke ruimte aanzienlijk wordt verhoogd.

 SMART-SPACE zal:

  • het energiebeheer van de openbare ruimte verbeteren
  • bekendheid vergroten van slimme sensortechnologieën en hun potentie
  • aanbestedingsnormen, implementatie richtlijnen, en beleidsaanbevelingen aan de EU ontwikkelen.

Op de lange termijn zal SMART-SPACE leiden tot de wijdverspreide implementatie van slimme sensortechnologieën voor de publieke ruimte in alle gemeenten in NWE door het delen van resultaten en het promoten van koolstofarme, duurzame openbare ruimten.

In de stad Sint-Niklaas zullen 300 verlichtingspalen in het centrum uitgerust worden met slimme sensoren om de openbare verlichting aan te passen aan de lokale behoeften.

Financiële info

Projectleider

Stad Oostende

Partners

Stad Sint-Niklaas, Katholieke Universiteit Leuven - Technologiecampus Gent, Ziut bv, Gemeente Middelburg, Comhairle Contae Thiobraid Arann, Intemo Special Products bv, Technische Universiteit Eindhoven - Innovation Lab bv, Technische Universiteit Eindhoven - Inteligent Lighting Instituut, Université de Picardie Jules Vernes (UPJV), Lighting Urban Community International (LUCI)

Thema

Energie-efficiëntie

Prioriteit

Koolstofarme economie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen