R&D Field Lab ETpathfinderETpathfinder gaat om de bouw van een state-of-the-art R&D faciliteit voor interferometrie met flexibele hoogtechnologische laseropstellingen. Hiermee kan verregaand onderzoek worden gedaan naar zwaartekrachtgolven.

Om dat onderzoek te kunnen verrichten zijn nieuwe technologieën nodig, zoals het gebruik van sterk gekoelde silicium spiegels met nieuwe coatings, ter vervanging van het gebruikelijke kwartsglas. De vereisten op het gebied van luchtledigheid van het systeem waarin laserlicht zich voortplant en de onderdrukking van trillingen, tasten de grenzen af van wat momenteel technologisch haalbaar is. Bovendien dient alles te worden ondergebracht in een uiterst stofvrije omgeving of ‘cleanroom’.

Voor deze technologische innovatie zullen de universiteiten van Maastricht, Eindhoven, Gent, Leuven, Hasselt, en Antwerpen gaan samenwerken met bedrijven. Ook zijn Duitse universiteiten bij het onderzoek betrokken. Door haar unieke karakter zal ETpathfinder ook een aantrekkingspool worden voor internationaal onderzoek omtrent hoge-precisie meettechnieken, seismische isolatie, meet-en-regel software, cryogene techniek en (quantum) optica.

Met ETpathfinder kunnen noodzakelijke testen worden gedaan die daarna op grote schaal kunnen worden uitgevoerd in de uiteindelijk geplande Europese Einstein-telescoop. Die telescoop zal naar verwachting het komende decennium gebouwd worden. Geologisch gezien en vanwege de aanwezigheid van een aantal toponderzoeksinstituten en hightech industrieën is de regio Nederland-Vlaanderen een kansrijke locatie voor de telescoop.

Financiële info

Projectleider

Stichting Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten, departement Nikhef

Partners

Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), Universiteit Hasselt, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Maastricht

Thema

Onderzoek en innovatie

Prioriteit

Onderzoek en Innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen