OPIN - Ocean Power Innovation NetworkOcean Power Innovation Network (OPIN) zal een innovatiemodel ontwerpen, testen en implementeren om sector-overschrijdende samenwerking op te bouwen, met als doel de groei van de sector Ocean Energy (OE) sector en zijn toeleveringsketens te versnellen.

Momenteel beperkt het gebrek aan sector-overschrijdende samenwerking de mogelijkheid om bestaande en reeds bewezen expertise, capaciteiten en producten uit andere sectoren in de OE-sector te brengen. Dit maakt ontwikkeling van OE-technologie onnodig duur en langzaam. Toekomstige groei van de OE-sector kan profiteren van ontwikkelingen in andere sectoren, b.v. offshore windenergie, olie & gas, aerospace en automotive. Wederzijdse leerprocessen, gedeelde infrastructuur en innovaties uit een gedeelde toeleveringsketen zullen van nut zijn voor de toekomstige uitbreiding van zowel de OE-sector als aanverwante sectoren die betrokken zijn in de toeleveringsketen.

OPIN zal een omgeving creëren waarin MKB grens- en sector overschrijdend kunnen samenwerken en bredere toeleveringsketens voor de OE-sector kunnen opbouwen. Verandering zal worden bereikt door samenwerking tussen verschillende sectoren en territoria te ondersteunen om vastgestelde gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken. Nieuwe oplossingen zullen worden omgezet in nieuwe producten; de toeleveringsketens zullen worden ontwikkeld. De ontwikkeling van een duurzaam netwerk biedt de mogelijkheid om deze transnationale en sector overschrijdende samenwerking verder te continueren na afloop van het project. OPIN-activiteiten omvatten de groei van een transnationaal sector overschrijdend netwerk, opbouw van intersectorale samenwerkingsinnovatieprojecten en op maat gesneden ondersteuning voor het MKB. Na 3 jaar heeft OPIN meer dan 100 bedrijven ondersteund, met 30 geteste producten, waarvan 10 zich ontwikkelden tot TRL7. Naast het project zal het OPIN-netwerk een vast mechanisme zijn voor de overdracht van knowhow, met 200 leden.

Financiële info

Projectleider

Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI)

Partners

SIRRIS, Scottish Enterprise (SE), Offshore Renewable Energy Catapult (OREC), Ecole Centrale de Nantes, Dutch Marine Energy Centre (DMEC), Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V.

Thema

Energie-efficiëntie, Onderzoek en innovatie

Prioriteit

Onderzoek en Innovatie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen