Monument - MOre NUrturing and More Empowerment Nested in TechnologyDementie is een groeiend maatschappelijk probleem. De WHO beschouwt dementie als de eerste prioriteit. De hoge kosten ervan zal een grote uitdaging zijn voorde gezondheidszorg en vooral om de voorspelde toekomstige toename van gevallen het hoofd te bieden. Een oplossing ligt in de socialisatie van zorg. Om dit mogelijk te maken, zijn mantelzorgers een cruciale factor.

Maar zorg voor PLWD is een stuk uitdagender dan zorg voor mensen zonder dementie. De gezondheid van mantelzorgers lijdt hieraan. Een sterk netwerk, meer kennis, inzicht en vaardigheden bij mantelzorgers kunnen een verschil maken in hun zorglast. Ook kan het bieden van respijtzorg aan zorgverleners bij dementie een vrijetijdsbesteding zijn. Er bestaan technologische toepassingen voor de dienstverlening van PLWD en hun mantelzorgers, maar deze zijn vaak onbekend, worden niet ontwikkeld in samenwerking met mantelzorgers en zijn daarom niet afgestemd op hun behoeften. Hulpmiddelen op de markt zijn onvoldoende toegankelijk, zonder gelegenheid tot experimenteren en vaak niet op tijd geïntroduceerd.

Financiële info

Projectleider

Stad Mechelen

Partners

Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC), IDROPS, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Norfolk County Council, AFEJI, Université de Lille 1, Eurosanté, Stichting HZ University of Applied Sciences, Voluntary Norfolk, National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty, Stichting Odensehuis Walcheren

Thema

Onderzoek en innovatie, Welzijn

Prioriteit

Onderzoek en Innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen