In het project LUMEN hebben 6 projectpartners het doel om aan te tonen dat waterstof en CO2, in combinatie met zonlicht, op een commercieel rendabele manier kunnen worden omgezet in synthetisch gas.

Door de inzet van slimme katalysatoren en de samenwerking met bedrijven Ecosynth en Innosyn zal er eerst worden gewerkt aan een demonstrator op labschaal. Daarna volgt een praktijktest van het ontwikkelde concept tijdens de productie van fijnchemicaliën.

Syngas wordt veel gebruikt in industriële productieprocessen. Voor de huidige productie van synthetisch gas en syngas is elektriciteit nodig. LUMEN probeert het gas rechtstreeks met behulp van zonlicht te produceren en zonder verdere tussenkomst van elektriciteit. Door deze verkorte route hoopt het project bij te kunnen dragen aan de energietransitie. De uitkomsten van het onderzoek kunnen interessant zijn voor de industrie, met name voor chemiebedrijven en materiaalproducten. Het onderzoek is een vervolgstap van eerder onderzoek dat werd verricht in het Interreg Vlaanderen-Nederland project “CO2 voor Energiesoplag”.

Financiële info

Projectleider

Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO)

Partners

EcoSynth, Universiteit Hasselt, Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC), Zuyd Hogeschool, InnoSyn bv

Thema

Energie-efficiëntie, Klimaat, Leefmilieu

Prioriteit

Koolstofarme economie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen