WaterWarmth - Accelerating the transition towards sustainable heating and cooling based on collective
Het project 'Waterwarmth' start vanuit de nood aan duurzame energiebronnen om CO2 neutraliteit te bereiken bij het verwarmen en koelen van (stads)gebouwen tegen 2030.
Ongeveer de helft van het eindenergieverbruik in de EU wordt gebruikt voor verwarming en koeling (H/C). Deze sector biedt een geweldige kans om de energiebehoeften van de EU, de koolstofemissies, de vervuiling en de afhankelijkheid van energie-import uit niet-EU-landen te verminderen en de gebruiksefficiëntie van energetische en materiële hulpbronnen te vergroten. WaterWarmth heeft een ambitieus en zeer gemotiveerd consortium samengebracht, met essentiële vaardigheden, kennis en een groot EU-netwerk, dat bereid is deze kans te grijpen en impact te maken in het hele Noordzeegebied (NSR).
De focus ligt op Aquathermal Energy (AE)-systemen waarin thermische energie, van nature opgeslagen in oppervlaktewaterlichamen, wordt onttrokken om op een zeer efficiënte manier CO2-vrije H/C te leveren. WaterWarmth werkt aan de ontwikkeling van gedecentraliseerde geïntegreerde systemen die seizoensgebonden energieopslagcapaciteit en flexibiliteit aan het elektriciteitsnet kunnen bieden om inperking van hernieuwbare energiebronnen (RES) te voorkomen.
Het tweede speerpunt is het versterken en faciliteren van energiegemeenschappen (EC's) in de energietransitie. Omdat AE en RES lokaal van aard zijn, bieden ze EC's een geweldige kans om de productie en levering van energie op zich te nemen. Dit stimuleert lokale economische activiteiten
De projectpartners uit de Europese Noordzeeregio onderzoeken de mogelijkheden van aquathermie, warmte uit oppervlaktewater. Oppervlaktewater fungeert als een enorme zonnecollector en slaat warmte op in hoeveelheden die de energiebehoefte voor warmte en koeling ruimschoots overtreffen. Momenteel zijn we ons onvoldoende bewust van deze alomtegenwoordige en gemakkelijk beschikbare energiebron. WaterWarmth zal hierin verandering brengen.
.
Projectleider
Provincie Friesland
Partners
Energent cv, Extraqt, Stad Kortrijk, Hogeschool West-Vlaanderen (Howest), Stad Mechelen, Zorgbedrijf Rivierenland, European Heat Pump Association AISBL, Warm Heeg bv, Gemeente Leeuwarden, Grieneko Coöp.UA, Gemeente De Fryske Marren, Technische Universiteit Delft (TUD) - Faculteit Bouwkunde, Technische Universiteit Delft (TUD) - Faculteit Techniek, Bestuur en Management, Builders Ecole d ingenieurs, Université le Havre Normandie, Esigelec Ecole d’Ingénieurs Généralistes, Danish Board of District Heating, Aalborg CSP, Middelfart Kommune, Lunds Universitet, Hamburgisches WeltWirtschaftsInstitut gemeinnützige
Thema
Energie-efficiëntie, Klimaat, Leefmilieu
Prioriteit
Groener Europa
Informatie aanvragen
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Meer info aanvragen