Upcycling Trust - Upcycling substandard buildings into affordable housing with Community Land Trusts



De wooncrisis die veel steden in de regio treft, vraagt om de productie van nieuwe sociale woningen.
Nieuwbouw is vaak in strijd met de circulaire strategieën van steden, zoals het behoud van open ruimte en de reductie van bouwmateriaal. Een strategie om deze tegenstrijdigheid te overwinnen kan erin bestaan bestaande verkommerde gebouwen waarvan het de eigenaars aan middelen ontbreekt om ze te renoveren, van de markt te halen en te socialiseren, en zo een problematisch deel van de woningmarkt te upcyclen tot kwaliteitsvolle betaalbare woningen. In vergelijking met nieuwbouw hebben renovaties een aanzienlijk lager milieueffect (uitgedrukt in geld: 80 euro/m2 vergeleken met 140 euro/m2) dankzij het behoud en het hergebruik van materialen.
Het Community Land Trust-model biedt een innovatieve eigendomsvorm die geschikt is voor zo’n aanpak. Hoewel er in de regio steeds meer CLT's ontstaan, zijn deze tot dusver vooral gericht op nieuwbouw. CLT's in Cork, Gent, Rijsel, Rennes en Brussel willen deze nieuwe upcycling-aanpak uittesten en daarbij circulaire renovatiemethodes toepassen. Ze zullen pilots opzetten waarin juridische, organisatorische, technische en financiële strategieën worden ontwikkeld en de eerste woningen zullen worden geupcycled. Dit zal ten goede komen aan ongeveer 150 gezinnen met een laag inkomen die in deze woningen zullen kunnen wonen, terwijl er, uitgedrukt in geld volgens de Belgische MMG- en TOTEM-methode, 745.000€ aan milieu-impact wordt bespaard. Het doel van het project is echter veel ambitieuzer. Door lokale en regionale autoriteiten en academische partners erbij te betrekken, zullen we onze bevindingen gebruiken om nieuw stedelijk beleid te ontwikkelen. De context waarin veel steden op zoek zijn naar strategieën om de woonscrisis aan te pakken, het stedelijk weefsel te versterken en klimaatdoelstellingen te verwezenlijken, met behulp van circulaire principes, biedt een kans voor een innovatieve aanpak die onze steden voorgoed kan veranderen.

Financiële info

Projectleider

Ville de Lille

Partners

Community Land Trust Gent (CLT Gent), Community Land Trust Bruxelles (CLTB), Vrije Universiteit Brussel (VUB), Fondation d'Utilité Public CLTB, Lille Metropole Habitat, Habiter 2030, Rennes Metropole, Self Organised Architecture Research, Métropole Européenne de Lille, Comhairle Cathrach Chorcaí

Thema

Leefmilieu, Ruimtelijke ordening en ontwikkeling, Welzijn

Prioriteit

Slimmer Europa

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen