Treasure - Targeting the reduction of plastic outflow into the North Sea



Een groot deel van het afval dat we in zee aantreffen, is afkomstig van de binnenvaart, wat een bedreiging vormt voor het milieu en de gezondheid van de mens. Het project TREASURE wil de plasticvervuiling in de waterlopen verminderen, van bron tot zee.
Vernieuwend bij dit project is de geïntegreerde, intersectorale aanpak die nodig is om plastic afval in het water op te sporen, te voorkomen en te verminderen.
Centraal in het project staan 5 living labs (levende laboratoria), gelegen in verschillende landen die grenzen aan de Noordzee en aan diverse aansluitingen rivier-zee: het Friese schiereiland in Duitsland, de Deltawerken in Nederland, Nieuwpoort en de IJzermonding in België, de Franse havens en de stroombekkens van de westkust van Denemarken. Deze 5 living labs - plaatsen voor samenwerking, uitwisseling en cocreatie - benaderen het onderwerp 'plasticvervuiling' via vier onafhankelijke, thematische pijlers:

- Governance en politiek: de governance op meerdere niveaus versterken voor een doeltreffende samenwerking tussen de actoren van de watersystemen en ook de politiek op diverse niveaus verbeteren om plasticvervuiling te voorkomen en te bestrijden.
- Gegevens verzamelen en analyseren: wetenschappelijke analyse- en observatiemethodes gebruiken om onze kennis over de samenstelling, de lokalisatie en de oorsprong van afval te vergroten en daarnaast de werkwijzen harmoniseren.
- Preventie en gedragswijziging: de doelgroepen - zijnde de industrie, de overheid en het grote publiek - voorlichten en opleiden inzake het belang van het verminderen van plastic afval en acties ondernemen om het lozen ervan te voorkomen en terug te dringen.
- Plastic afval verminderen en inzamelen: verschillende technieken implementeren voor het verzamelen van stukken plastic in rivieren en havens en hun efficiëntie en kostenplaatje bestuderen.

Financiële info

Projectleider

Carl von Ossietzky Universität Oldenburg

Partners

Multi nv, Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), International Marine and Dredging Consultants nv (IMDC), Amt für regionale Landesentwicklung Weser-Ems, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Stichting De Noordzee, IVN Natuureducatie, Noria Sustainable Innovators, Societé d’Exploitation du Centre national de la Mer, Université du Littoral Côte d’Opale, Centre détudes et dExpertise sur les Risques, lEnvironnement, la Mobilité et lAménagement, Centre de documentation, de recherche et dexpérimentations sur les pollutions accidentelles des eaux, Kommunenes Internationale Miljøorganisation, Lemvig Vand a/s

Thema

Leefmilieu

Prioriteit

Groener Europa

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen