Trans-Control



De landbouw is steeds onderhevig aan verschillende uitdagingen, waarbij de klimaatverandering de laatste jaren een van de grootste vormt. Als gevolg daarvan worden bepaalde aspecten zoals ziekte en plaagbestrijding, uitdagender door veranderende weersomstandigheden/patronen. Daarbovenop wil met de Europese landbouw sterk verduurzamen, met reden. Deze strategie staat beschreven in de Farm to Fork strategie, als deel van de Green Deal. Een onderdeel hiervan is het reduceren van chemische input, lees chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze verschuiving in beschikbare middelen betekent ook een verandering van de bestrijdingsstrategieën van telers. Het is op dit laatste aspect dat wij met het Trans-Control project willen inzetten; de overgang naar een verbeterde geïntegreerde bestrijding van ziekten en plagen in de landbouw. Hiervoor doen we beroep op een groep partners met jarenlange expertise in dit werkveld en waarden in het respectievelijke regio’s (Noord-Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen). Als deel van de projectenportefeuille Biocontrol 4.0, zal Trans-Control instaan voor de validatie van innovatieve biocontroleoplossingen en digitale voorspellings- en detectiemethoden onder veldomstandigheden. Het uiteindelijke doel is om enkele succesvolle combinaties van digitale tools en biocontrolemethoden te kunnen inzetten bij telers (pilot farms).

Deze tools zullen telers in staat stellen om de meest optimale omstandigheden te bepalen om in te grijpen in hun gewassen en dus een effectievere aanpak te bekomen. Andere projecten in de Biocontrol 4.0 portefeuille zijn nauw verbonden met het Trans-Control project: de projecten Trans-Lipo en Trans-Pest staan in voor de ontwikkeling van deze biocontroleoplossingen, waar Trans-e-Bio dan weer de digitale tools uitwerkt. Door de sterke samenwerking, zullen de partners van Trans-Control in staat zijn om een inzetbare oplossing te testen en aanbieden aan telers.

Dergelijk onderzoek is dan ook noodzakelijk gezien de eerder vermelde uitdagingen. Een cruciale meerwaarde hieraan is het grensoverschrijdende aspect van dit onderzoek. Verschillende problemen overschrijden de landsgrenzen, maar wetgeving of beschikbare aanpak niet. Deze samenwerking stelt ons dan ook in staat om oplossingen te onderzoeken, die telers ten goede komen in beide landen en alle regio’s van de Interreg-regio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen.

Om tot deze oplossingen te komen zal er binnen Trans-Control validerend onderzoek gebeuren in het veld, om de ontwikkelde oplossingen (digitale tools en biocontrolemiddelen) te helpen verbeteren. In een volgende fase zullen de veldproeven opgeschaald worden om tot een praktijkwaardige oplossing te komen. Een laatste fase vergt het samenvoegen en verder afstellen van de gecombineerde oplossing, waarbij een detectie- of voorspellingstechniek wordt ingezet in combinatie met biocontrolemiddelen. Dit finale systeem is dan ook het beoogde eindproduct.

Dergelijke innovatieve aanpakken vereisen een goede kennisverspreiding om ingang te vinden in de sector. Het ruime netwerk aan telers, adviseurs en andere belanghebbenden waarover het partnerschap beschikt, biedt reeds een groot bereik aan. Via veldbezoeken, studiedagen, artikels en nieuwsbrieven zullen resultaten en ervaring gedeeld worden met geïnteresseerden. Uiteindelijk worden samen met Trans-Training ook cursussen en workshops uitgewerkt worden om deze output structureler samen te vatten en te communiceren.

Deze volledige aanpak stelt ons in staat de bruikbare en innovatieve biocontrolemiddelen door samenwerking met digitale tools, beter in te zetten en op deze manier een reductie in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te bekomen. Hieruit volgt daarom een afname in negatieve impact op de omgeving van de laatstvernoemde middelen. Op deze manier ondersteunen we de overgang naar een meer agro-ecologische teeltwijze.

Financiële info

Projectleider

Viaverda - PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen)

Partners

Viaverda - PCA (Proefcentrum voor de Aardappelteelt vzw), Université de Liège/Gembloux Agro-Bio Tech, Inagro vzw, Centre Wallon de Recherches agronomiques (CRA-W), FREDON Hauts-de-France, Pôle Légumes Région Nord, Université de Picardie Jules Verne, Agrostation

Thema

Klimaat, Landbouw

Prioriteit

Groener Europa

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen