Twin4Resilience (T4R) vergroot de innovatiecapaciteit in NWE door samenwerking tussen innovatieleiders en regio's lager op het EU innovatie scorebord, door versterking van de capaciteit van mensen (en daarmee ook beleid en organisaties) om met veranderingen om te gaan. De groene en digitale transitie zorgt bij lokale en regionale overheden voor een steeds complexere besluitvormingsomgeving op het gebied van ruimtelijke ordening. Lokale Digitale Tweelingen (LDTs) kunnen hierbij helpen. LDT's zijn virtuele 2D/3D representaties van een gebied, bijv. een stad, gemaakt m.b.v. modelleer- en simulatietechnologie, datasets en -modellen. LDT's kunnen gebieden visualiseren, analyseren en simuleren op een manier die voorheen niet mogelijk was, door datasets van verschillende belanghebbenden tegelijkertijd in 2D/3D te laten zien.
T4R heeft tot doel:
- Meer kennis en vaardigheden bij ambtenaren, stedebouwbedrijven en burgers over mogelijkheden en beperkingen van LDT's.
- LDTs inzetten voor meer inclusieve en democratische ruimtelijke besluitvorming bij veel meer lokale en regionale overheden;
- Door een gezamenlijke strategie op basis van 4 gezamenlijk ontwikkelde LDT-kaders (technisch ontwerp, governance, ethiek/inclusie/democratisering, training) 8 pilots ontwikkelen en uitvoeren door 8 overheden (CITYUTR, AMS, DCC, RM, BXLCITY, ICL, SCHUTT, VMM);
- 300 deelnemers aan een gezamenlijk ontwikkeld en uitgevoerd opleidingsprogramma.
De 7 lokale en 2 regionale overheden, 3 organisaties voor hoger onderwijs en onderzoek, 1 MKB en 1 NGO, uit 6 verschillende NWE-landen omvatten koplopers en volgers in het werken met LDTs. De diversiteit aan partners maakt T4R van nut en waarde voor alle overheden in NWE en daarbuiten. Dit wordt verder versterkt door de samenwerking met 8 lokale stakeholdergroepen, 4 transnationale kadergroepen, 4 transnationale ruimtelijke ordeningsthema-groepen, en met meer dan 130 belanghebbenden buiten T4R-consortium.