In de huidige maritieme sector wordt vooral gebruik gemaakt van producten die gemaakt zijn van metaal of van fossiel gebaseerde kunststoffen. Deze materialen, gaande van boten en boeien tot kooien en visnetten, geraken vaak verloren op zee en vervuilen daardoor de maritieme omgeving. Hierdoor komen dieren soms vast te zitten in deze materialen, maar komen er ook microplastics en additieven uit de materialen vrij die in maritieme species, en uiteindelijk ook in het menselijke lichaam, terecht komen. Door deze negatieve effecten wordt de maritieme sector gezien als één van de meest vervuilende sectoren.

Binnen dit project zal onderzoek gebeuren naar biogebaseerde en/of biodegradeerbare materialen die ingezet kunnen worden om de huidige netten en kooien uit de actieve en passieve visserij deels te vervangen.

In een eerder project, SeaBioComp (Interreg2Seas, 2019-2023) werden de eerste veelbelovende resultaten bereikt voor biogebaseerde composieten op laboschaal (TRL-level 4). Hierin werd reeds aangetoond dat biogebaseerde polymelkzuur (PLA), in combinatie met vlas, verwerkt kan worden tot composieten en dat PLA minder microplastics vormt dan polypropyleen (PP) van fossiele grondstoffen gemaakt. Er zal verder gebouwd worden op de resultaten om deze naar een hoger TRL-niveau te brengen (TRL7).

Daarnaast zullen ook andere biogebaseerde en/of biodegradeerbare polymeren onderzocht worden, zowel voor composiettoepassingen als voor textielproducten zoals netten en pluis. Hierbij is het doel om aan te tonen dat biogebaseerde en/of biodegradeerbare polymeren en vezels geschikt zijn voor deze maritieme toepassingen en een lagere impact hebben op de maritieme omgeving en het milieu in het algemeen in vergelijking met de huidige, fossiel gebaseerde materialen. Dit zal worden nagegaan door de materialen te testen in relevante omgevingen en te onderwerpen aan omstandigheden die typisch zijn voor maritieme omgeving, zoals verouderingstesten in zeewater, blootstelling aan UV-licht, vorming van microplastics, effect van de materialen op maritieme organismen, degradatie die optreedt enz.

Tot slot zullen ook recyclage testen en een LCA studie uitgevoerd worden om de milieu-impact te berekenen en te vergelijken met de huidige producten.

Financiële info

Projectleider

Centexbel vzw

Partners

Eigen Vermogen van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (EV ILVO), Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de le MER, Ecole Nationale Supérieure Mines Telecom Lille Douai (IMT Nord-Europe), EuraMaterials, Aquimer

Thema

Leefmilieu, Onderzoek en innovatie

Prioriteit

Slimmer Europa

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen