Schone waterlopen door O3G
Rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) zuiveren het afvalwater afkomstig van huishoudens en industrie voor lozing naar het oppervlaktewater. Hoewel de effluentkwaliteit de afgelopen jaren is verbeterd, vormen opkomende verontreinigingen zoals organische microverontreinigingen (OMV’s) waaronder medicijnresten, pesticiden en industriële chemische stoffen (bijv. PFAS-verbindingen) een groot probleem. De meeste RWZI’s zijn niet in staat om OMV’s in een voldoende mate af te breken of te verwijderen. Hotspotanalyses in Nederland hebben aangetoond dat effluenten van RWZI’s hiermee een belangrijke bron voor OMV’s in oppervlaktewater vormen. Verder zijn (grensoverschrijdende) waterlopen in droge periodes sterk afhankelijk van deze effluenten. De aanwezigheid van OMV’s in het effluent leidt tot (lokaal) hoge concentraties met een mogelijks negatieve (milieu-)impact (bijv. toxiciteit, afnemende biodiversiteit, bacteriële resistentie) als gevolg.
Aanpassingen aan bestaande RWZI’s voor de verwijdering van OMV’s zijn dus noodzakelijk. Zowel in Nederland als Vlaanderen zijn in de afgelopen jaren proeven uitgevoerd waaruit ozonisatie (O3) in combinatie met (granulair) actief kool (GAK) filtratie als één van de meest belovende technologieën naar voren is gekomen voor deze bijkomende tertiaire behandeling. Het ontbreekt echter nog aan inzicht in de doelmatigheid, optimale bedrijfsvoering en monitoring/regeling van deze combinatie op grote schaal. Daarnaast is onderzoek nodig naar de uiteindelijke impact van de technologie op de ecotoxiciteit, en is inzicht nodig naar de bijkomende zuiveringskosten.
Het project O3G heeft daarom als doel het ontwikkelen van een innovatieve, kostenefficiënte en duurzame manier om OMV’s te verwijderen op grote schaal.
Projectleider
Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO)
Partners
AM-Team bv, Universiteit Gent (Ugent), Aquafin nv, Universiteit Antwerpen (UA), Stichting HZ University of Applied Sciences, PureBlue Water, Waterschap de Dommel
Thema
Klimaat, Onderzoek en innovatie
Prioriteit
Groener Europa
Informatie aanvragen
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Meer info aanvragen