Het REFLECHI-project valt binnen prioriteit nr. 2 van het Interreg VI-programma Frankrijk-Wallonië- Vlaanderen over veerkracht, samenwerking en aanpassing aan risico's gerelateerd aan klimaatverandering, met name binnen specifieke doelstelling 2.4 over de bevordering van de
aanpassing aan klimaatverandering van bepaalde gewassen in de grensoverschrijdende regio.
De algemene doelstellingen van het REFLECHI-project zijn:
• Een beter begrip krijgen van de gevolgen van klimaatverandering voor tuinbouwgewassen, industriële groenten en fruitgewassen in de grensoverschrijdende regio, namelijk Alliaceae (prei en ui), kool, wortel, bonen, erwten, witlof, aardbeien en fruitteelt (appels).
• Zoeken naar manieren en oplossingen om de productie van groente- en fruitgewassen in de grensoverschrijdende regio aan te passen aan klimaatverandering, die twee soorten stress op planten veroorzaakt: abiotische stress gerelateerd aan klimaatgebeurtenissen (zoals watertekort) en biotische stress gerelateerd aan ziekteverwekkers en plagen die gewassen aanvallen en schade en opbrengstverlies veroorzaken.
Het REFLECHI-project beoogt via literatuuronderzoek, monitoring van plaaginsecten, veldstudies en proeven beter inzicht te krijgen in de impact van klimaatverandering op gewassen en hun ziekteverwekkers. Ook wordt gezocht naar manieren om gewassen weerbaarder te maken tegen deze risico's in verband met klimaatverandering. De beoogde resultaten zijn essentieel om producenten in de grensoverschrijdende regio te helpen zich aan te passen aan de huidige en toekomstige klimaatveranderingen.
De grensoverschrijdende aanpak is cruciaal om dit project succesvol uit te voeren en aan alle eerder genoemde aspecten te werken. Elke partner van het REFLECHI-project heeft zijn eigen expertisegebieden die aanvullend zijn of verschillen van die van andere partners, waardoor elke partner onmisbaar is in de samenwerking. Omdat niet elke partner aan dezelfde gewassen werkt, stelt de samenwerking tussen alle partners binnen het REFLECHI-project hen in staat om meer gewassen en dus meer grensoverschrijdende vraagstukken aan te pakken.