Het RE-APS-project focust op de ontwikkeling van polyester textielrecyclage met behulp van een thermomechanisch proces, d.w.z. het versnipperen van polyester textielafval, het smelten ervan en het hergebruik van de verkregen granulaten in de textiel- en kunststofindustrie.

Tot nu toe was gerecycled polyester voor textielartikelen, goed voor 14% van de polyesteraanvoer, uitsluitend afkomstig van gebruikte flessen. In de toekomst zal deze flessenstroom worden voorbehouden voor de kunststofverwerkende verpakkingsindustrie. Het recyclagepotentieel voor polyester (textielpolyester, productieafval van de textielindustrie,…) is enorm en wordt onvoldoende benut of gebruikt in downcycling recylageprocessen, in open kringlopen of energierecuperatie.

Om oplossingen te ontwikkelen, zet RE-APS de aanpak van het INTERREG RETEX-project voort, waarbij thermomechanische polyesterrecyclageproeven op laboratoriumschaal werden uitgevoerd.

RE-APS zal spelers in de waardeketen, inzamelaars, de textiel- en kunststofindustrie en polyestergebruikers betrekken om polyesterstromen en -behoeften te identificeren; het consortium zal individuele of groepsbezoeken aan bedrijven in de waardeketen aanbieden, bewustmakingssessies houden en communiceren via zijn website en sociale netwerken.

Deze post-industrieel en post-consumenten polyester afvalstromen zullen worden gekarakteriseerd met het oog op hun voorbereiding en verwerkbaarheid. Vervolgens worden ze met behulp van het thermomechanische recyclingproces omgevormd tot gerecyclede polyesterkorrels voor gebruik in vezelspinnen of niet-geweven smeltprocessen, mono- of multifilament, mono- of bicomponent.

"Het Food RADARS-project (Reinforcement Actions to Develop Agrofood-ecosystem Resilience and Sustainability) wil het concurrentievermogen van Belgische en Franse agrovoedingsbedrijven aanscherpen. Op die manier wil het project hun positionering in een strategische waardeketen op gewestelijk en Europees niveau verbeteren en hun veerkracht versterken door middel van inspirerende pilootacties, gezamenlijke sensibiliserings-, netwerkings- en kennisopbouwacties.

Het project zal innovatie versterken door de geografische/sectorale/organisatorische grenzen te doorbreken waarbinnen bedrijven opereren. Het doel is om bedrijven van verschillende grootte/sectoren/regio's samen te brengen en hen aan te moedigen om een open innovatiemodel te ontwikkelen, gebaseerd op het principe van kruisbestuiving (het delen van kennis, middelen en opmerkelijke praktijken). Het is ook belangrijk om bedrijven bewust te maken van de noodzaak om te innoveren door getuigenissen van pioniers, demonstraties van potentiële voordelen... en om hen te helpen wetenschappelijke, technische of regelgevende obstakels te overwinnen door toegang tot expertise, uitrusting, thematische workshops en eveneens coaching.

Om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt, zien de partners het als hun taak om bedrijven te informeren en te ondersteunen bij wijzigingen in de regelgeving (verpakking, etiketten, nutri-/ecoscores enz.), rekening houdend met de specifieke kenmerken van elke regio in een context van grensoverschrijdende handel (seminars, koppelen van netwerken).

Om het concurrentievermogen van bedrijven te versterken, hun prestaties op peil te houden en hun ontwikkeling te richten op voortdurend veranderende markten, zullen verschillende tools worden ontwikkeld om de behoeften/zwakke punten van bedrijven op dit gebied te identificeren en erop in te spelen (innovatiestrategie, kwaliteitsbeheer, aanpak van energie-uitdagingen, waterbeheer, duurzaamheid, digitalisering, communicatie, verkooptechnieken enz.)

Tegelijkertijd zullen er gezamenlijk collectieve pilootprojecten worden uitgevoerd om:
- de bedrijven aan te moedigen om meer lokale en duurzame grondstoffen te gebruiken door nieuwe toeleveringsketens tot stand te brengen tussen boeren en bedrijven, horeca en (groot)handel
- de bedrijven te begeleiden naar duurzame en kosteneffectieve verpakking oplossingen, hen te informeren en hen te ondersteunen zodat ze bewuste keuzes kunnen maken die voldoen aan maatschappelijke, milieu- en logistieke verwachtingen
- de logistiek, die momenteel te weinig professioneel of gezamenlijk aangepakt wordt, tijdrovend en weinig rendabel is voor de producent, te vergemakkelijken voor de bedrijven door het transport van grondstoffen lokale producten te optimaliseren.

Tot slot zullen we het verkoopstalent van zko's/kmo's verhogen door hen tools aan te reiken en nieuwe vaardigheden aan te leren (opleiding in storytelling, ICT, voorbereiding vóór een beurs, opvolging van nieuwe klantencontacten...) en door hen te helpen nieuwe grensoverschrijdende markten te veroveren, door lokale agrovoedingsbedrijven in contact te brengen met professionele kopers (kruidenierswinkels, restaurants, distributeurs...) in de verschillende regio’s, door te profiteren van de resultaten van andere projecten die al door de partners zijn ondernomen: handelsbeurzen, inspirerende bezoeken enz. en door hen de weg te wijzen naar de relevante communicatiemiddelen om hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid bij hun publiek te promoten.

Het project RE-APS maakt deel uit van de projectenportefeuille CrossS3.

Financiële info

Projectleider

EuraMaterials

Partners

Centexbel vzw, Belgische Federatie van de Textiel, Hout- en Meubelindustrie (Fedustria), Centre Européen des Textiles Innovants (CETI)

Thema

Energie-efficiëntie

Prioriteit

Slimmer Europa

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen