PREWAPHARM - Prevent water pollution by pharmaceuticals



De aanwezigheid van medicijnresten in oppervlaktewater is een groeiend probleem in Europa, dat door de vergrijzing en klimaatverandering nog verder zal toenemen. Tot wel 90% van oraal ingenomen geneesmiddelen kan in het water terechtkomen, die tot gevolg hebben dat er afwijkingen voorkomen bij aquatische organismen en de opkomst van antibioticaresistentie, wat ook een risico vormt voor de volksgezondheid.

Dit project richt zich op het aanpakken van dit probleem door twee oplossingen te ontwikkelen:
- Wijzigen van het medicijngebruik: door aangepast voorschrijfgedrag, alternatieve vormen van medicijnafgifte en -terugname, en verhoogde therapietrouw bij patiënten kan het medicijngebruik aanzienlijk worden teruggedrongen.
- Behandeling van afvalwater: geavanceerde technologieën zullen worden ingezet om afvalwater zo dicht mogelijk bij de bron te behandelen.

Beide project-onderdelen zullen ook specifiek in Oost-Vlaanderen worden uitgevoerd, waarbij de Universiteit Gent zal samenwerken met regionale beleidsmakers, apothekers en (huis)artsen in Gent (voor de wijziging van het medicijngebruik), en met partners zoals VITO en Aquafin (voor de afvalwaterbehandeling). Pilootstudies zullen worden uitgevoerd in zowel UZ Gent als AZ Maria Middelares, met aanvullend gebruik van de diverse afvalwaterzuiveringsinstallaties van Aquafin in Oost-Vlaanderen.

Tijdens het project zullen interventies worden ontwikkeld die na afloop ook door andere instellingen kunnen worden toegepast. Daarnaast zal het project de bewustwording bij zorgverleners en het brede publiek vergroten, om zo een blijvende impact op lange termijn te garanderen en farmaceutische vervuiling terug te dringen. Specifiek trainingsmateriaal zal worden ontwikkeld voor apothekers en (huis)artsen om hen de meest actuele praktijken bij te brengen. Tegelijkertijd zullen gespecialiseerde trainingsprogramma's worden opgezet voor watertechnologie-operatoren, met een focus op het juiste gebruik van duurzame technologieën voor afvalwaterbehandeling.

Financiële info

Projectleider

TCNN Innovatie Support

Partners

Universiteit Gent (Ugent), Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent), Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), Katholieke Universiteit Leuven (KUL), Aquafin nv, Rijksuniversiteit Groningen, Deutsches Zentrum für Neurodegenerative Erkrankungen e.V., Universitair Medisch Centrum Groningen (UMC), Universität Münster, Université de Luxembourg, Luxembourg Institute of Science and Technology, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Obseq bv, RDI Hub Company Limited By Guarantee, Trinity College Dublin, The University of Dublin, Zorgbelang Groningen, Institute Pasteur de Lille

Thema

Leefmilieu, Onderzoek en innovatie, Welzijn

Prioriteit

Slimmer Europa

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen