Offshore Proof - Accredited offshore testing network driving renewable energy uptake at sea
Onze Europese zeeën zijn cruciaal voor de energietransitie, maar de uitbreiding van offshore windparken verhoogt de ruimtedruk, wat druk uitoefent op mariene ecosystemen en voedselproductie. Bovendien vergroot de variabiliteit van windenergie de behoefte aan complementaire opwek en opslag. Een multi-use (MU) benadering, die golf-, getijden-, offshore-zonneenergie en energieopslag integreert in offshore windparken, verhoogt de opbrengst, optimaliseert de ruimte, vermindert opslagbehoeften en verbetert de energiebetrouwbaarheid, terwijl de ruimtedruk wordt verlicht.
Ondanks de ontwikkeling van innovatieve Offshore Renewable Energy (ORE) oplossingen aarzelen ontwikkelaars, investeerders en regelgevers om te investeren vanwege hoge kosten, risico's en het ontbreken van track-record. Hierdoor komt slechts een klein aantal van deze technologieën tot grootschalige implementatie.
Offshore Proof (OP) lost deze barrières op door de accreditatie van offshore testlocaties te versnellen volgens de IECRE-normen. Dit zorgt ervoor dat het testen van ORE-technologieën sneller, efficiënter en wereldwijd erkend is. Gestandaardiseerde testdiensten met geharmoniseerde protocollen in 7 kerncompetenties versnellen de technologiecertificering, verlagen kosten en ontwikkelingsrisico's, en vergroten exportmogelijkheden, wat het vertrouwen van investeerders versterkt.
Een netwerk van offshore testlocaties in FR, BE, NL en DE zal 7 pilotacties uitvoeren, waarbij ten minste 4 technologieën worden getest. In elk land worden Communities of Practice (CoPs) opgericht om samenwerking en vertrouwen onder stakeholders te stimuleren. Het project genereert een hoogwaardige leeromgeving om ervoor te zorgen dat kennis ook na de projectduur wordt benut.
Uiteindelijk zal Offshore Proof innovatieve ORE-technologieën bevorderen en de duurzame benutting van oceaanruimte in Noordwest-Europa ondersteunen, en zo de basis leggen voor veerkrachtige, geïntegreerde offshore-energiesystemen.
Partners
Universiteit Gent (Ugent), Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen (POM West-Vlaanderen), Stichting Noordzeeboerderij, Deftiq vof, Fondation Open-C, Fraunhofer IFAM
Thema
Energie-efficiëntie, Klimaat
Prioriteit
Slimmer Europa
Informatie aanvragen
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Meer info aanvragen