De afgelopen jaren werd een enorme vooruitgang geboekt in technologische verbetering en kostenoptimalisatie bij fotovoltaïsche zonne-energie, windenergie en batterijopslag. Met 19% hernieuwbare energieconsumptie in 2019, groeit het aandeel gestaag richting de EU-doelstelling van 40-45% in 2030. Maar naarmate het aandeel hernieuwbare energie stijgt, zullen ook de verbruikspieken verder afwijken van de energieproductie en kunnen lokaal netcongestieproblemen ontstaan als gevolg van elektrificatie van transport en verwarming.
De twee voornaamste oplossingen hiervoor zijn een slimme sturing van het energieverbruik en de buffering van energie. Hoewel deze concepten al in de grootindustrie ingang vinden, is er een dringende behoefte aan geïntegreerde oplossingen op lokale schaal, zoals bij bedrijventerreinen en woningbouw. LOGES - Lokaal Geïntegreerde EnergieSystemen - stelt twee doelen voorop om deze barrière te tackelen:
- Energieverbruik bufferen: integratie met lokale energieproductie en korte termijn batterijopslag voor maximale zelfvoorziening zonder het lokale net te overbelasten. Op een bedrijventerrein in Tervuren (VL), in een nieuwe woonontwikkeling in Helmond (NL) en een woonontwikkelingsproject in een oud havengebied te Gent (VL) zullen diverse technieken van opslag, integratie van energiestromen en sturing/energiemanagement getest worden.
- Organisatie van lokale energiegemeenschappen: testen met een verschil in betrokkenheid van overheden, bedrijven en burgers en een diversiteit aan juridische, organisatorische en financiële regelingen. Er wordt verder gebouwd op de resultaten van Rhedcoop, een project dat zich van 2018 t/m 2021 richtte tot één organisatievorm (coöperatie) en zich nog in een periode situeerde zonder rechtskader voor energiegemeenschappen.
LOGES draagt zo bij aan het behalen van de EU-doelstellingen voor hernieuwbare energie in 2030 door innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te testen die zowel efficiënt als duurzaam zijn op lokaal niveau. De focus op thermische opslag als onderdeel van geïntegreerde energiesystemen maakt het project relevant voor de toekomstige energietransitie.