Klimaatrobuust Stadsgroen



In steden hebben bomen en groenvoorzieningen veel positieve effecten, zoals het verbeteren van waterhuishouding, verminderen van hitte, en bijdragen aan betere luchtkwaliteit. Echter, klimaatverandering leidt tot uitval van planten, wat niet alleen de leefomgeving verslechtert maar ook grote kosten met zich meebrengt voor gemeenten. Klimaatrobuust StadsGroen wil deze uitval verminderen door kennis uit de (bos)ecologie toe te passen. Door klimaatbestendig groen aan te leggen, wordt niet alleen de leefbaarheid van steden vergroot, maar ook bijgedragen aan klimaatadaptatie, gezondheid, en natuurbehoud.

Het project zet op 12 proeflocaties in op drie verschillende typen stadsgroen en ambieert het volgende aan te leggen:
- 5.060 m2 kleinschalig groen zoals stroken (buurtgroen)
- 289 are middelgrote groenvoorzieningen zoals parken (wijkgroen)
- 27,8 hectare grote groengebieden, zoals stadsranden of groene uitloopgebieden
Bij elkaar opgeteld wil het project een impact opleveren van 31,22 hectare aanleg en verbetering van stedelijk groen in de grensregio.

Aanleg van klimaatrobuust groen in de stad vraagt om een omschakeling bij zowel overheden, groenbeheerders, groenopleidingen en omwonenden. Dat vraagt een integrale manier van denken, waarbij groen niet langer alleen een kostenpost is, maar functioneel wordt ingezet: van decorgroen naar functioneel groen. Om de omschakeling zo breed mogelijk te integreren, worden de effecten van de ingrepen op de pilootlocaties uitgebreid gemonitord en worden de resultaten vertaalt naar een handboek waarmee andere steden en gemeenten aan de slag kunnen. Ook zal aan weerszijden van de grens gewerkt worden aan onderwijsprogramma's voor de middelbare beroepsopleiding. Gebaseerd op de theoretische kennis en de praktijkervaring van de testlocaties worden lespakket geschreven. Aankomende hoveniers uit Vlaanderen en Nederland worden zo opgeleid om klimaatrobuust groen aan te leggen en krijgen de kans om op de pilootlocaties van het project stage te lopen of onderzoek te doen. Ook medewerkers van (gemeentelijke) groenbedrijven in de grensregio zullen worden bijgeschoold.

Financiële info

Projectleider

Gemeente 's-Hertogenbosch

Partners

Universiteit Gent (Ugent), Intercommunale Leiedal, Katholiek Onderwijs Vlaanderen vzw, Stad Mechelen, CurioStichting Curio Onderwijsgroep WestBrabant, Gemeente Maastricht, Gemeente Vlissingen, HAS green academy, Kragten bv

Thema

Klimaat, Leefmilieu

Prioriteit

Groener Europa

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen