HydroSoilWise - Verbeteren van het watermanagement en de bodemgezondheid in de landbouw voor een klimaatbewuste omgeving
Het NWE-gebied kent een lange geschiedenis van intensieve tuin- en landbouw. Frequent ploegen, monocultuur en het gebruik van chemische meststoffen hebben geleid tot lage gehaltes aan organische stof in de bodem (SOM) van 0-2%.
Een laag SOM-gehalte resulteert in:
1) verminderde bodemsponscapaciteit, wat het watervasthoudend vermogen van de bodem beperkt en leidt tot droogtestress voor gewassen.
2) slechte waterinfiltratie, wat het risico op erosie en overstromingen tijdens hevige regenval vergroot. Door de klimaatverandering, die zowel droogtes als extreme regenval in het NWE-gebied intensiveert, vormen deze problemen een belangrijke bedreiging voor gewasopbrengsten, voedselzekerheid en overstromingsbeheer.
Het HydroSoilWise-project pakt deze uitdagingen aan via 3 doelen:
1) vergroten van de bodemsponscapaciteit en -waterinfiltratie door verhoging van het SOM-gehalte,
2) verminderen van erosie,
3) efficiënter watergebruik (WUE) door slimme irrigatie- en waterbeheerpraktijken.
Verschillende technieken die gericht zijn op SOM opbouw, erosie reductie en het verbeteren van de WUE worden samengebracht in een innovatieve, gebruiksvriendelijke toolbox voor telers. Deze technieken worden geoptimaliseerd voor 4 droogtegevoelige kerngewassen in verschillende bodemen klimaatcondities in NWE (1-jarige groenten in rotatie, aardappel, fruitbomen en boomkwekerij), wat neerkomt op ±550 000 ha in de deelnemende landen. HydroSoilWise streeft ernaar oplossingen te implementeren in 3% van het doelgebied, resulterend in een klimaatbestendige en duurzame gewasproductie en een verminderd overstromingsrisico en verbeterde voedselzekerheid voor de samenleving.
Via transnationale samenwerking kunnen verspreide middelen en expertise gebundeld worden. Door de toolbox grensoverschrijdend beschikbaar te stellen via trainingsprogramma’s en demonstraties, wordt de uitwisseling van kennis en wijdverspreide adoptie van best practices onder telers bevorderd.
Partners
Universiteit Gent (Ugent), Bodemkundige dienst België, Boerenbond projecten vzw, Institut des professionels du végétal, Planete Légumes Fleurs et Plantes (Planete LFP), Verger Experimentale d’Alsace, Delphy bv, Treeport BCT Partners bv, Universität Kassel, Hochschule Geisenheim University, Proefbedrijf Randwijk
Prioriteit
Groener Europa
Informatie aanvragen
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Meer info aanvragen