Hemp4Circularity - Hemp as a driver of circularity in the textile industry: from field to recycled fibre



Textiel is nauw verweven met ons dagelijks leven. Het wordt verwerkt in kleding, maar ook in tal van andere producten zoals gebouwen en voertuigen. De consumptie van textiel in de EU staat gemiddeld op de 4e plaats van de sectoren met de grootste impact op het milieu en de klimaatverandering, na voedsel, huisvesting en mobiliteit. Er moet dus dringend actie worden ondernomen. Hemp4Circularity heeft tot doel een groenere en concurrerender sector tot stand te brengen die beter bestand is tegen wereldwijde schokken. We willen dit doen door de lange hennepvezel als een innovatieve, lokaal geteelde, kwaliteitsvolle en ecologische vezel te implementeren in de textielwaardeketen van Noord-West Europa (NWE), gaande van telers en primaire verwerkers over textielproducenten (spinners, wevers, breiers en veredelaars) tot uiteindelijk designers en confectioneurs/brands. Hennep is een erg milieuvriendelijk, low-input gewas: er worden geen pesticiden gebruikt, weinig meststoffen, geen irrigatie en de teelt absorbeert 1,65 ton CO2/ton stro. Het is ook een innovatieve teelt. Recente innovaties, zoals de ontwikkeling van nieuwe oogstmachines, maken hennepteelt voor textielvezel op industriële schaal mogelijk. Om duurzaam te werken dienen echter alle stappen in het productieproces verder geoptimaliseerd en op elkaar afgestemd te worden. Het project zal daarom de hele levenscyclus van hennepproducten bekijken en 'pilot actions' opzetten doorheen de verschillende stadia van de waardeketen (teelt, primaire verwerking, data-gedreven landbouw, verwerking tot textiel, confectie van afgewerkte producten en recyclen). We kunnen hiervoor deels bogen op kennisoverdracht uit de vlassector, aangevuld met kennis van de uiteenlopende projectpartners binnen NWE. In het project zullen ook recyclageoplossingen uitgetest worden en worden er prototypes ontworpen volgens de principes van eco-design (langer meegaan en gemakkelijker te herstellen en recyclen). Daarnaast zal het project opleidingssessies organiseren om de capaciteit van de stakeholders te vergroten en via communicatieactiviteiten de kennis van merken en eindgebruikers over hennep en de circulaire economie te verhogen.

Het project wil deel uitmaken van de oplossing voor een aantal uitdagingen binnen NWE, zoals de transitie naar een circulaire economie, efficiënt gebruik van grondstoffen, beperkte innovatiecapaciteit in plattelandsgebieden en klimaatverandering. Dit is in overeenstemming met de EU-strategie voor een duurzame en circulaire textielsector, Vlaanderen Circulair en het GLB. Meer specifiek zal het project oplossingen bieden aan:

- landbouwers door een winstgevende teelt met een positieve impact te implementeren & data-gedreven hennepteelt te integreren.
- de vlassector met een aanvullende vezel om deze sector te versterken. Hennep is een veerkrachtig gewas dat goed bestand is tegen klimaatveranderingen.
- de volledige textielindustrie, met een aanvullende vezel op vlas en een potentieel alternatief voor het niet-duurzame conventionele katoen en niet-hernieuwbare synthetische vezels zoals polyester
-de confectie-industrie en de merken, die lokale en duurzame materialen wensen te gebruiken.
- eindgebruikers, die naar lokale en duurzame textielproducten zoeken en weinig kennis hebben over natuurlijke vezels

Financiële info

Projectleider

ValBiom

Partners

Hogeschool Gent (HoGent), Inagro vzw, Hyler bv, Libeco, Lin et Chanvre Bio (LCBio), Van de Bilt zaden en vlas bv, Safilin sas, Delphy bv, Natuvalis GmbH, CELC developpement

Thema

Klimaat, Landbouw

Prioriteit

Groener Europa

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen