G-Tech - Ghent Thermal Energy Conversion Hub



Dit project beoogt de realisatie van G-TECH als Vlaams living lab in het domein van thermische energie. G-TECH wordt een ultramodern, open innovatie-ecosysteem, waar state-of-the-art testinfrastructuur wordt ter beschikking gesteld aan de Vlaamse industrie, met het oog op opschaling en commercialisatie van duurzame energietechnologieën naar XL formaat.

Binnen Europa, België en Vlaanderen is de transitie naar een fossielvrije samenleving een belangrijke beleidsprioriteit, waarbij innovatie centraal staat. De speerpuntclusters Flux50 en De Blauwe Cluster spelen, als facilitator van samenwerking rond innovatie in de triple helix context, een sleutelrol in het Vlaamse innovatiebeleid. Een belangrijk element in de strategie van Flux50 is de realisatie en ondersteuning van living labs. Deze proeftuinen zijn innovatie-ecosystemen waar energietechnologieën worden getest en verbeterd in reële interactie met eindgebruikers en andere componenten. Na deze fase zijn de innovaties klaar voor een go-to-market. Een analyse door Flux50 van de bestaande living labs in Vlaanderen toonde belangrijke hiaten in het domein van duurzame warmte en brandstoffen en dit ondanks de grote noodzaak voor verdere innovatie in dit domein (gesignaleerd door tientallen industriële leden).

Dit was de aanleiding van het G-TECH project, waarin zal worden gewerkt rond drie inhoudelijke pijlers, als antwoord op de uitdagingen geformuleerd door de Vlaamse bedrijven:
- pijler 1: Duurzame warmteproductie en -opslag in industrie;
- pijler 2: Duurzame warmteproductie en -opslag in de residentiële sector;
- pijler 3: Duurzame brandstoffen voor de energie- en transportsectoren.

Financiële info

Projectleider

Universiteit Gent (Ugent)

Thema

Energie-efficiëntie, Klimaat, Onderzoek en innovatie

Prioriteit

Slimmer Europa

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen