NWE wordt geconfronteerd met een toenemend aantal overstromingsrampen door klimaatverandering. Extreme gebeurtenissen, zoals in juli 2021 in DE, BE, LU, FR IE en CH, gaan gepaard met enorme menselijke en economische verliezen en schade. Een flash flood is een snelle stijging van het water in laaggelegen gebieden die binnen 3-6 uur optreedt bij zware regenval. Risicogebieden in NWE zijn: Stedelijke gebieden, poldergebieden, valleien en mijnbouwgebieden. Aangezien het bestaande landgebruik de bescherming tegen overstromingen beperkt, zijn nieuwe benaderingen voor beheer van overstromingsrisico nodig.
Doel is NWE beter bestand te maken tegen flash floods. Aan het eind van het project zijn verantwoordelijke organisaties en bewoners in 7 risicogebieden (DE/Emscher Lippe gebied, NL/Limburg & Noord-Holland, BE/Wallonië & Vlaanderen, Ierland, FR/Moezel), in staat hun kwetsbaarheid in te schatten, hun veerkracht te versterken, collectief en individueel de gevaren te verminderen en beter te handelen in geval van flash floods.
Zij profiteren van de volgende belangrijke resultaten:
- 1 gemeenschappelijke strategie voor NWE en 3 actieplannen voor doeltreffend beheer van risico's van overstromingen;
- 6 modellering van overstromingen en real-time voorspellingen om mensen, infrastructuur en economische activiteiten te beschermen, waarschuwen, voor te bereiden en redden;
- 500 deelnemers (crisisteams, bewoners, studenten) aan gezamenlijke opleidingsprogramma’s om correct te anticiperen en reageren in geval van nood.
Partners vinden dat extreme plotselinge overstromingen in NWE-gebieden onvermijdelijk zijn en dat betrokken partijen in getroffen gebieden zich moeten voorbereiden. Een transnationale aanpak is nodig om kennis over te dragen binnen NWE-regio's, om modellen met verschillende territoriale patronen te valideren en om transnationale rampenbestrijding te plannen.
Het is nieuw om de gevolgen van plotselinge overstromingen in alle stappen van risicobeheer te integreren.