Facilex - FACilitating Interregional Local Energy eXchange



FACILEX zet in op de EU-klimaatdoelstellingen, waarbij Nederland en Vlaanderen streven naar 55% minder CO2-uitstoot tegen 2030 en klimaatneutraliteit in 2050. Specifiek bij energie-uitwisseling over de grens heen worden echter cruciale belemmeringen ondervonden zoals juridische complexiteit, ruimtelijke uitdagingen en administratieve vraagstukken, ook in de grensregio. Het project wil deze barrières overwinnen door het voeren van gedegen onderzoek dat leidt tot praktische oplossingen.

Enerzijds wordt ingezet op concrete energie-uitwisselingen om de verschillende grensobstakels te overwinnen. Zo wordt alvast informatie uitgewisseld over restwarmte afkomstig van BASF (BE) en de warmtevraag vanwege Glastuinbouw Rilland (NL). BASF is het grootste chemische productiecentrum van België en is steeds op zoek naar innovatieve manieren om restwarmte te valoriseren. Daarnaast is het bedrijf ook betrokken bij een project gericht op het afvangen van geproduceerde CO2. Net over de grens ligt een cluster van een zestal glastuinbouwbedrijven die een hoge vraag naar warmte en CO2 hebben om hun gewassen beter te laten groeien. Een tweede voorbeeld is de uitwisseling van elektriciteit in de transportzone Hazeldonk-Meer waar in totaal een vijftigtal bedrijven actief zijn in deze zone. Er worden extra windturbines voorzien of bestaande exemplaren worden krachtiger gemaakt, de bedrijven zullen dankzij de oprichting van een energiegemeenschap energie delen om zo productie en afname beter af te stemmen op elkaar en aanwezige tankstations worden voorzien van voldoende elektriciteit en laadcapaciteit.

Anderzijds worden beleidsaanbevelingen geformuleerd a.d.h.v. de problematieken die door de verschillende cases naar boven komen. Dankzij de realisatie van een structureel grensoverleg tussen de regionale overheden en lokale besturen zal kennisuitwisseling en competentieopbouw mogelijk worden voor de opmaak van regionale beleidsvisies en de doorvertaling hiervan op het terrein. Door de grote betrokkenheid van overheden, bedrijven, bedrijvenverenigingen en kennisinstellingen worden ze ambassadeurs die anderen kunnen inspireren tot actie.

Financiële info

Projectleider

Flux50 vzw

Partners

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen (POMOV), Provincie Oost-Vlaanderen - dienst Ruimtelijke planning, ODE-Vlaanderen vzw, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen (POM Antwerpen), Provincie Antwerpen, Universiteit Antwerpen (UA), Provincie Zeeland, Treeport BCT Partners bv

Thema

Energie-efficiëntie, Onderzoek en innovatie, Ruimtelijke ordening en ontwikkeling

Prioriteit

Verbonden Europa

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen