Om deze klimaatdoelstelling te kunnen behalen is dus nog onderzoek nodig zodat nieuwe innovaties kunnen geïmplementeerd worden in de praktijk. Bovendien is de huidige energiecrisis een sterke motivator voor de glastuinbouwbedrijven om energiebesparende maatregelen toe te passen en zo opnieuw rendabel te worden.

Klimaatneutrale, rendabele glastuinbouw
ENERGLIK wil aantonen hoe een klimaatneutrale glastuinbouw ook economische rendabel kan zijn. Om dit te realiseren, focust het project op vier innovatietrajecten:
- Captatie, opzuivering en opslag van CO2 om deze op het juiste moment en gedoseerd opnieuw in te kunnen zetten
- Doorontwikkeling van isolerende dag- en nachtschermen
- Optimalisatie van energie-efficiënte ontvochtiging die nodig is om schimmelvorming tegen te gaan
- Ontwikkeling en optimalisatie van sensoren om de aanwezige schimmeldruk op te volgen en de teeltsturing te ondersteunen.

Het project bouwt verder op de resultaten van 2 projecten uit de eerdere programmaperiode. Zo focuste GLITCH (2018-2021) o.a. op de ontwikkeling en het testen van nieuwe energieschermen die wel tot 65% energie besparen. Er werd ook een ontwerp gemaakt voor een prototype van een energiezuinige dampwarmtepomp voor ontvochtiging, maar die kon nog niet getest worden. Zowel de doorontwikkeling van de schermen als het testen van de dampwarmtepomp zijn een noodzaak om een echte doorbraak te realiseren.

Financiële info

Projectleider

Proefcentrum Hoogstraten vzw

Partners

Eigen Vermogen van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (EV ILVO), Universiteit Gent (Ugent), Proefstation voor de Groenteteelt, Thomas More Kempen vzw, Botany bv, Maurice Kassenbouw bv, Plant Lighting, Stichting Wageningen Research, Universiteit Maastricht, Verhoeven QH bv

Thema

Klimaat, Landbouw

Prioriteit

Groener Europa

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen