Elast2Sustain



Kunststofmaterialen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wanneer gezocht wordt naar elasticiteit en flexibiliteit worden vaak gevulkaniseerde rubbers ingezet. Teneinde de verwerkbaarheid en bijgevolg ook de recycleerbaarheid van rubbers te verbeteren werden thermoplastische elastomeren (TPE) geïntroduceerd op de markt. Gezien de relatieve nieuwheid van TPE-materialen had het INTERREG V-project Elasto-Plast (2016-2021) tot doel bedrijven te laten kennismaken met deze materialen.

De kennis rond het recycleren van end-of-life TPE’s en het produceren van duurzame bouwstenen (vb. bouwstenen afkomstig uit biomassa of niet-recycleerbare TPE-afvalstromen), is amper aanwezig bij de bedrijven in de grensregio. Het project Elast2Sustain streeft ernaar een antwoord te kunnen bieden op deze vragen.

Verwacht wordt dat TPE’s via verschillende recyclagetechnieken herwerkt kunnen worden tot bruikbare grondstoffen. De keuze van de meest geschikte recyclagetechniek is echter sterk afhankelijk van de vorm, hardheid en vervuiling van de TPE producten. Als eerste techniek zal mechanische recyclage bestudeerd worden met als doel bruikbare regranulaten te bekomen die opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet in diverse kunststofverwerkingsprocessen. Voor mechanisch moeilijk te recycleren TPE stromen kan chemische recyclage een alternatief bieden. Twee verschillende chemische recyclagetechnieken, pyrolyse en chemische depolymerisatie, zullen grondig bestudeerd worden.

Tot slot zal de ontwikkeling van een nieuwe generatie duurzame TPE’s uit enerzijds de via chemische recyclage herwonnen bouwstenen, en anderzijds uit biogebaseerde bouwstenen onderzocht worden. De opschaling van de verschillende recyclage- en synthesetechnieken zal gedemonstreerd worden aan de recyclagebedrijven en de kunststofverwerkende bedrijven in de grensregio.

Financiële info

Projectleider

Centexbel vzw

Partners

CEntre de Ressources TEchnologiques en Chimie (Certech), Katholieke Universiteit Leuven (KUL), Université de Reims Champagne-Ardenne (Ureims), Université de Lille, EuraMaterials

Thema

Onderzoek en innovatie

Prioriteit

Slimmer Europa

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen