DigiHerb - Building digital and informatics innovation capacity of regional herbaria in NWE
Om biodiversiteitsproblemen aan te pakken, is het van groot belang om een solide basis van biologische gegevens ter vergelijking op te zetten. Gedigitaliseerde herbariumcollecties maken het mogelijk om belangrijke interdisciplinaire onderzoeksvragen over biodiversiteit te verwerken, wat zowel de wetenschap als de maatschappelijke behoeften ten goede komt. Dergelijke gegevens zijn echter sterk beperkt tot grote herbaria die middelen hebben om hun collecties te catalogiseren en te digitaliseren. De uitdaging is om met beperkte middelen en capaciteit biologische gegevens van kleinere herbaria in de NWE-regio te mobiliseren.
Het doel van het project is om innovatiecapaciteit op het gebied van digitalisering en biodiversiteitsinformatica op te bouwen. Er wordt verwacht om een verbeterde digitale toegang tot de collecties te verkrijgen om de onderzoeks- en innovatiecapaciteiten te verbeteren. Het belangrijkste resultaat is de oprichting van een uniform digitaal portaal / gegevensbeheersysteem dat binnen het consortium zal worden beheerd. Dit zal veel belanghebbenden ten goede komen en zal een aanvulling vormen op de nationale/regionale actieplannen voor biodiversiteit en pijler 3 van de EU-biodiversiteitsstrategie.
De voorgestelde aanpak is een gezamenlijk proefproject om drie herbaria in NWE te digitaliseren: Dublin, Karlsruhe en Gent. Het project maakt gebruik van high-throughput digitaliseringstechnologie voor transportbanden en creëert een verenigd digitaal portaal. De transnationale benadering is van cruciaal belang omdat hierdoor een alomvattend begrip van de kennis over biodiversiteit wordt ontwikkeld dat eerder op regionaal dan op nationaal niveau wordt beschouwd. Kleine herbaria bevatten vaak unieke collecties van groot wetenschappelijk en historisch belang die nergens anders te vinden zijn. Dit project is het eerste in de EU dat transnationale herbaria samenbrengt in één enkel digitaal portaal en gegevensbeheersysteem.
Projectleider
National Botanic Gardens (OPW)
Partners
Universiteit Gent (Ugent), Naturkundemuseum Karlsruhe
Thema
Leefmilieu, Onderzoek en innovatie, ICT
Prioriteit
Slimmer Europa
Informatie aanvragen
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Meer info aanvragen