CleanAirBouw



Het CleanAirBouw project richt zich op een van de uitdagingen van de 3e industriële revolutie, namelijk duurzaam bouwen. Het doel is om nieuwe, effectieve systemen te ontwikkelen voor de behandeling van binnenlucht in gebouwen en om wetenschappelijke ondersteuning te bieden bij het opstellen van normen in Frankrijk en België. Het project zal ook innovatieve prototypes ontwikkelen voor de behandeling van verontreinigende stoffen die worden geproduceerd door de verbranding van biomassa (hout). Door in te zetten op het verminderen van luchtvervuiling, en luchtvervuiling binnenshuis in het bijzonder, die prominent bijdraten aan de gezondheidsimpact van het milieu, zal het project bewoners in de grensoverschrijdende regio in staat stellen om in gezondere gebouwen te wonen die voldoen aan de WHO-normen voor binnenluchtkwaliteit (IAQ).

Bewoners zullen worden geïnformeerd en bewust gemaakt van de gevaren van deze vervuiling. Er zullen sleutels worden verstrekt om hen in staat te stellen om te gaan met luchtvervuiling binnenshuis, met name in termen van het kiezen van de meest geschikte techniek om die
luchtvervuiling te verminderen. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de bewustmaking van studenten (master- en doctoraatsstudenten), lokale overheden via scholen en bouwprofessionals via opleidingen.

Het project zal ook wetenschappelijke gegevens opleveren ter ondersteuning van de ontwikkeling van normen in Frankrijk en België, met name door de ontwikkeling van een monitoringsysteem op basis van krachtige sensoren die als onderdeel van het project zijn ontwikkeld en/of commercieel zijn geselecteerd.

Het consortium zal een compleet behandelingssysteem voor binnenlucht ontwikkelen dat toxicologisch zal worden gevalideerd. Tegelijkertijd zal samen met onze industriële partners aan alle zijden van de grenzen een behandelingsproces voor verontreinigende emissies uit de verbranding van biomassa (hout) worden ontwikkeld. Een van de sterke punten van het project is dat het naast levenscyclusanalyses ook technische en economische evaluaties van de ontwikkelde processen zal uitvoeren. Deze elementen zijn essentieel voor de industriële partners in de grensoverschijdende regio om het marktpotentieel van de ontwikkelde processen te beoordelen.

Financiële info

Projectleider

Université du Littoral Côte d’Opale

Partners

Universiteit Gent (Ugent), Université de Mons, Materia Nova, Université de Namur asbl, Cluster Eco-construction asbl, Université de Lille, Centre dEtudes et dExpertise sur les l’Aménagement Risques, lEnvironnement, la Mobilité et l’Aménagement (CEREMA)

Thema

Leefmilieu, Welzijn

Prioriteit

Groener Europa

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen