BUFFER carbon + water in peatlands: landscape-based solutions for climate adaptation
Natte en gezonde veengebieden zijn kampioenen in het opslaan van CO2 en water. Daardoor spelen ze een belangrijke rol bij overvloedige regenval of juist in perioden van droogte. Toch worden in NWE-regio's grote veengebieden drooggelegd voor turfwinning, land- of bosbouw, waardoor zij CO2 uitstoten in plaats van opslaan. Door de bufferfunctie voor CO2 en water te herstellen, dragen de BUFFER+-partners bij aan klimaatmitigatie en -adaptatie in NWE, terwijl ze tegelijkertijd de biodiversiteit herstellen en nieuwe inkomstenbronnen creëren.
Bij BUFFER+ zijn 21 partners en 7 geassocieerde organisaties betrokken uit regio's die alle veengebieden in NWE vertegenwoordigen. Kennisorganisaties, landbeheerders, bedrijven, netwerkorganisaties en overheden bundelen hun capaciteiten en expertise en bouwen daarbij voort op de resultaten van eerdere projecten. Gezamenlijk werken zij aan:
1) Duurzame hervernatting, herstel en behoud van veengebieden en de inrichting van nieuwe landschappen om buffers voor CO2 te creëren en biodiversiteit te bevorderen.
2) Het ontwikkelen van nieuwe en het opschalen van bestaande bedrijfsmodellen, om duurzaamheidstransities te stimuleren die zorgen voor klimaatmitigatie en -adaptatie en tegelijkertijd een duurzame lokale economie bevorderen.
3) Verbetering van het bestuur van veengebieden door vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de academische wereld, de overheid en burgers te betrekken bij besluitvormingsprocessen en bij het nemen van verantwoordelijkheid voor de co-creatie en opschaling van nieuwe oplossingen.
Om dit te realiseren passen de partners nieuwe benaderingen toe en testen deze. Denk aan waterlandbouw, betalingen voor ecosysteemdiensten, natuurlijke oplossingen om de waterkwaliteit te herstellen, de vorming van nieuw veen en de ontwikkeling van veenvrije potgrond. Ook biomoleculaire en biodiversiteitsmonitoring en digitale twinning maken deel uit van de activiteiten, samen met de toepassing van coöperatieve bottom-up benaderingen.
Projectleider
Provincie Groningen
Partners
Haedes bv, Natuurpunt Beheer vzw, Vlaamse Landmaatschappij nv (VLM), BeeOdiversity, Provincie West-Vlaanderen, Bioclear earth bv, Gemeente Westerkwartier, Gemeente Midden-Groningen, Hanzehogeschool Groningen, South Kerry Development Partnership CLG, Patchview Designated Activity Company, Association des Chambres d'Agriculture de l'Arc Atlantique, La Chambre d’agriculture de Normandie, La Chambre d’agriculture de Bretagne, La Chambre d’agriculture des Pays de la Loire, Universität Vechta, Stiftung Ökowerk Emden, HTCL-Innovationsgesellschaft mbH, Hochschule Emden/Leer, Philipps-Universität Marburg
Prioriteit
Groener Europa
Informatie aanvragen
U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.
Meer info aanvragen