Blue Transition



Blue Transition wil een systematische verandering, een ‘blauwe transitie’ teweegbrengen door geïntegreerd water- en bodembeheer. De kustduingebieden spelen daar een belangrijke rol in.
Deze gebieden hebben meerdere functies: ze beschermen het laaggelegen poldergebied tegen overstromingen en verzilting, bieden toeristische en ecologische waarde en zijn een belangrijke zoetwatervoorraad voor de drinkwatervoorziening.

Het kustduingebied in België is sterk verstedelijkt, met een afname van de natuurlijke grondwateraanvulling tot gevolg. Daarnaast bedreigen klimaatverandering en zeespiegelstijging de beschikbaarheid van zoet water in deze gebieden. Om deze zoetwaterbronnen te beschermen, is inzicht in de impact van verstedelijking, klimaatverandering en zeespiegelstijging noodzakelijk.

Grondwatermodellering kan de evolutie van de zoet-zout waterverdeling voorspellen en aangeven welk deel van het duingebied kwetsbaarder is voor verstedelijking, klimaatverandering en/of zeespiegelstijging. Samen met belanghebbenden onderzoeken we aan onze kust het potentieel van verschillende maatregelen. Het project moet leiden tot een coöperatief en duurzaam beheer van de zoetwatervoorraden in het duingebied.

Financiële info

Projectleider

Leibniz-Institut für Angewandte Geophysik

Partners

Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), Natuurpunt Beheer vzw, Sydvatten AB, Sveriges Geologiska Undersökning, VIA University College, Université de Rennes 1, Centre National de la Recherche Scientifique, Lorient Agglomération, Lunds Universitet, Region Midtjylland, Region Syddanmark, Aarhus Universitet, Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Aabenraa Kommune, Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe, Universität Bremen, Provincie Drenthe, Waterschap Noorderzijlvest, Waterschap Hunze en Aa’s, Oldenburgisch-Ostfriesischer Wasserverband, Dachverband Feldberegnung Uelzen, Landwirtschaftskammer Niedersachsen, Landesamt für Bergbau, Energie und Geologie

Thema

Klimaat, Leefmilieu

Prioriteit

Groener Europa

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen