Het ANTIRESI-project wil op proactieve wijze een antwoord bieden op de toenemende problematiek van antibioticaresistentie door innovatieve technologische oplossingen te ontwikkelen voor 3 soorten materialen.

De doelstellingen van het ANTIRESI-project zijn: (1) technologische en alternatieve innovaties voorstellen om antibioticaresistentie te bestrijden, (2) antibacteriële oplossingen diversifiëren, (3) doeltreffende productie- en implementatieprocessen voor nieuwe oplossingen bestuderen, (4) innovatieve methoden verspreiden naar maatschappelijke spelers.

Hiertoe worden 3 soorten verwezenlijkingen beoogd:
1) Een studie van 3 soorten materialen: keramiek, metalen en polymeren/weefsels. Deze casestudies zullen leiden tot de creatie van doeltreffende antibacteriële oppervlakken, wat nieuwe perspectieven opent in diverse toepassingen.

2) Het opzetten van een Netwerk van Excellentie, bestaande uit de projectpartners, dat de samenwerking en het delen van kennis zal bevorderen om zo de ontwikkeling van antimicrobiële oplossingen te versnellen.

3) Het opstellen van een methodologische gids die, per activiteitensector, de beste praktijken beschrijft voor het ontwerp, de productie en het gebruik van oplossingen om antibacteriële eigenschappen te verbeteren.

ANTIRESI onderscheidt zich door de technologische innovaties die het biedt, waarbij verschillende benaderingen worden verkend, zoals het doteren van materialen, de afzetting van lagen van het ZnO-type, hydrogels en coatings gefunctionaliseerd door fagen of bacteriolysinen, afzetting d.m.v. de sol-gel methode, enz. Deze methoden bieden een verscheidenheid aan opties voor het creëren van antibacteriële oppervlakken, wat een aanzienlijke diversificatie van de beschikbare oplossingen mogelijk maakt.

Financiële info

Projectleider

Centre de Recherche de l'Industrie Belge de la Céramique (CRIBC)

Partners

Centexbel vzw, CERGroupe, Université de Mons, Université de Reims Champagne-Ardenne (Ureims), Centre Régional d’Innovation et de Transfert de Technologie – Matériaux Innovation (CRITT-MI), Université Polytechnique Hauts-de-France, EuraMaterials

Thema

Onderzoek en innovatie, Welzijn

Prioriteit

Slimmer Europa

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen