Traditionele maatregelen ter voorkoming van overstromingen (fysieke infrastructuur) zijn duur en mogelijk niet duurzaam voor de toekomst. Als we maatregelen slim combineren, kunnen we de impact van overstromingen echter minimaliseren. Daarvoor gebruikt het project FRAMES het Multi-Layer Safety (MLS) concept.

Dit concept integreert vier lagen: bescherming tegen overstromingen, preventie, paraatheid en herstel. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen binnen ruimtelijke planning, verbeteren van infrastructuur, het beter voorbereiden van de bevolking, het versnellen van herstel na een overstroming,… Deze lagen worden traditioneel beheerd door verschillende autoriteiten en sectoren, maar via het Multi-Layer Safety concept worden de barrières opgeheven en passen de belanghebbenden gezamenlijk de meest effectieve combinatie van oplossingen toe. De FRAMES-partners experimenteren met MLS-gerelateerde concepten en zullen op deze ervaring voortbouwen om duurzame strategieën te realiseren en de capaciteit te verbeteren van autoriteiten en de samenleving om overstromingen het hoofd te bieden.

In de provincie Oost-Vlaanderen worden projecten uitgevoerd in Ninove, Denderleeuw en Geraardsbergen waarbij overheden, burgers, buurten en bedrijven elk hun steentje bijdragen aan de aanpak van wateroverlast.

Financiële info

Partners

Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Zuid Holland (Nederland), Universiteit Gent

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen