De Blauwe KetenDe glastuinbouw beleeft moeilijke tijden door oplopende kosten en een toenemende wereldwijde concurrentie. Zowel Vlaanderen als Nederland voeren dan ook een ondersteunend beleid naar glastuinbouw om de noodzakelijke transitie en de daarbij horende modernisering te kunnen realiseren. Een verrijking van het bestaande aanbod is daarbij cruciaal zoals de commerciële teelt van microalgen. Deze microalgen lenen zich goed voor toepassingen in de voedings- en textielindustrie, bouwsector, farmacie en cosmetica.

Spirulina biedt binnen het aanbod van biogebaseerde microalgen het grootste potentieel omdat het een belangrijke bron van fycocyanine (blauwe kleurstof) bevat. Het kan een waardevolle vervanger zijn voor de kunstmatige variant, Briljant Blauw (E133), dat in verband wordt gebracht met hyperactiviteit en andere gezondheidsrisico’s.

Momenteel importeren we de meeste microalgen uit Azië of de Verenigde Staten. De teelt in Vlaanderen en Nederland moet zich daarom kunnen onderscheiden door de hoge kwaliteit. Ook het logistieke proces van teelt naar verwerking moet economisch interessant zijn zodat er voldoende afnemers zijn van deze microalgen. Serres zijn hiervoor bij uitstek geschikt en in de grensregio is de nodig technische kennis aanwezig om, met enige omscholing, deze teelt op een kwalitatieve en efficiënte manier te realiseren. Een bijzondere meerwaarde binnen het project is de teelt van de waterplant eendenkroos op het afvalwater zodat deze als uitstekende waterzuiveraar kan optreden.

‘De blauwe keten’ is een aanzet om tot een nieuwe grootschalige glastuinbouwsector te komen. Als deze teelt rendabel blijkt, is er ruimte voor tientallen hectare microalgenteelt onder glas of op containervelden. Daardoor wordt de Vlaams-Nederlandse grensregio op wereldschaal een waardevolle speler.

Financiële info

Projectleider

Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw (PCG)

Partners

Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen (POMOV), Centexbel, Katholieke Universiteit Leuven - Technologiecampus Gent, Universiteit Gent, Inagro vzw, Boterakker vzw, Millvision bv, BOM Business Development & Foreign Investments bv, Stichting Avans

Thema

Landbouw, Onderzoek en innovatie

Prioriteit

Onderzoek en Innovatie

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen